A szeptember végi diós és kókuszos csiga
http://sutilabor.blogspot.hu/2015/10/dios-es-kokuszos-csiga.html adta az ötlet,
hogy ezt a tésztát akár sós, töltelékkel is el lehetne készíteni. Így született
ez a "csoda" :-)
SAJTOS
CSIGA
Hozzávalók a tésztához: (48 darabhoz)
- ü 250 g liszt
- ü 150 g vaj
- ü 150 ml tej
- ü 2 tojássárgája
- ü 20 g élesztő
- ü 1 ek kristálycukor
- ü csipet só
A sajtos töltelékhez:
- ü 200 g reszelt trappista sajt
- ü 2 tojásfehérje
- ü csipet só
A vajat a liszttel elmorzsoltam, a tejet
meglangyosítottam és feloldottam a kristálycukrot, az élesztőt belemorzsoltam.
A tojások sárgájával és kis sóval rugalmas tésztát dagasztottam (szép
türelmesen, ne ijedjünk meg, hogy túl lágy kezdetben). Letakarva meleg helyen 1
órán át pihentettem. 2 részre vágtam, a tojásfehérjét habbá vertem a sóval és
az előzőleg kb. 35*20 cm-es téglalap alakúra nyújtott tésztára simítottam.
Megsóztam (nem eléggé) és megszórtam a reszelt sajttal. Feltekertem és nagyon
éles késsel kb. 1 cm magas hengereket vágtam. Kicsit elkerekítettem az oldalát,
s sütőpapírral bélelt (használjatok szilikonos sütőpapírt, én nem azt tettem és
vért izzadtam mire lefejtettem a sima papírról a
tekercseket) tepsibe fektettem. 24 db lett tepsinként. Legyen közöttük hely,
mert eléggé megdagadnak még a sütőben. 200 fokra előmelegített sütőben 15
percig sütöttem, majd a tüzet 170 fokra mérsékeltem és még 10 percig sütöttem.
Ha az aljának van egy kis színe akkor elkészült. Könnyű kis sós csemege, főleg
ha bátrabban ízesítitek, mint én (lehet őrölt borssal is próbálkozni, vagy
pizza krémmel). A keddi Kalazanci körre készült, remélem ízlett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése