2015. december 5., szombat

Kakaós-mézes

A múlt pénteki patrocíniumi vacsorára készítettem mézes zserbót, és már akkor megakadt a szemem édesanyám füzetében a felette levő recepten. Ez a mézes sütik kakaókrémes változata, a lapja azonban egész máshogy készül. Sokkal közelebb áll a Marlenka lapjához, amelyet korábban már készítettem, csak még a blogomon nem tartok ott, hogy kirakjam. (Egyszer az az idő is eljön J) Keddre, Kalazanci Körre ezt a kakaós-mézes süteményt készítettem el; egyrészt azért, mert érdekelt, másrészt mert ezt nemhogy el lehet, hanem el is kell előző nap készíteni, hogy legyen ideje bepuhulni a lapoknak.

Kakaós-mézes
Hozzávalók a tésztához: (egy 25 cm x 35 cm-es tepsihez)
ü  60 g vaj
ü  150 g kristálycukor
ü  1 tojás
ü  1 kávéskanál szódabikarbóna
ü  3 evőkanál tej
ü  3 evőkanál méz
ü  600 g liszt

A krémhez:
ü  90 g liszt
ü  500 ml tej
ü  50 g kakaópor
ü  2 evőkanál kristálycukor
ü  200 g porcukor
ü  200 g vaj
ü  1 csomag vaníliás cukor

A tetejére:
ü  125 g étcsokoládé
ü  30 g vaj
ü  4 evőkanál olaj

A liszt kivételével a tészta összes alkotóelemét gőz felett, gyakran megkeverve 5 percig főztem. Hozzászitáltam a lisztet, és rugalmas tésztát gyúrtam. (Megjegyzem, hogy a füzetben 400 g liszt szerepel. Ha csak annyit tettem volna hozzá, akkor lényegében a Marlenka spatulával kenhető tésztáját kaptam volna.) A 600 g liszttel nyújtható tésztát kaptam, de - mint minden mézes tészta - ez is eléggé ragacsos volt, vagyis a deszkát és a nyújtófát is sűrűn és bőven kellett lisztezni, hogy le ne ragadjon a tészta.
A kezdeti képek ellenére végül mégiscsak az eredeti receptben szereplő három darab lapot sütöttem meg. (Azt hittem kezdetben, hogy a liszt mennyiségének növelése majd a lapok számának növekedésével jár együtt, de nem így történt. Valószínűleg az eredeti recept nem ekkora méretű tepsire volt kitalálva.) Szóval három lapot nyújtottam, s alacsony peremű tepsiben 210 fokon 12 perc alatt aranybarnára sütöttem. Nagyon hálás tésztáról van szó, lehet vele gyurmázni. Vagyis ha elszakad, vagy nem szabályos a széle, akkor vegyétek elő óvodás emlékeiteket és irány a homokozó, akarom mondani, a tepsi. Pótoljátok ki a leeső részekkel az esetleges sérüléseket, egészítsétek ki a lapokat szabályos téglalap alakúra. Így – a zserbóval ellentétben – sokkal kevesebb lesz a (valljuk be!) nem annyira esztétikus szélső szeletek száma.
A lapokat teljesen kihűtöttem, s egy ecsettel lesöpörtem róluk a felesleges lisztet. A lisztet, a kakaóport és a kristálycukrot csomómentesre kevertem kis tejjel, majd felöntöttem az maradékkal, és alacsony láng felett sűrűre főztem. Szobahőmérsékletűre hűtöttem, közben időről-időre megkevertem, hogy be ne bőrösödjék. A vajat robotgéppel habosra kevertem, apródonként hozzáadagoltam a porcukrot, s alaposan kikavartam a krémet. Hozzáadtam a vaníliás cukrot és a lisztes pépet. Megfeleztem a krémet és betöltöttem a lapokat, amelyek ekkorra kőkeményre szilárdultak. 24 órára hűtőbe tettem.
12 óra elteltével még tapintásra kemények voltak a lapok. Kicsit meg is ijedtem, hogy ezek sosem puhulnak talán be, de másnap reggelre megoldódott a helyzet. Az étcsokoládét mikrohullámú sütőben –sűrű ellenőrzés mellett– megolvasztottam. Hozzákevertem az olajat és a vajat, és simára kevertem. A pite tetejére öntöttem, s gyorsan elsimítottam, mert mivel a tészta hideg volt, így a csokoládé nagyon gyorsan szilárdulni kezdett. Este forró vízbe mártott késsel szeleteltem a szokásos 90 darabra. Így jobban fogy. Azért a maradéknak másnap délelőtt a tanáriban is örvendhettek. J Többen mondták, hogy a pénteki citromos krémmel töltött mézes süti finomabb volt, amit én nem is vitatok. Kettő közül az egyik óhatatlanul finomabb. Ennek a kérdésnek az eldöntését kinek-kinek az ízlésére bíznám.
Annyit elmondhatok, hogy ez sem volt túlságos édes, de a citrom tényleg üdítőbben hatott rám is. Talán nem véletlen, hogy az volt a családi kedvencünk, és nem ez. Ennek a verziónak viszont a tésztája volt érdekesebb/ hálásabb „szakmai” szempontból. De a kettőt azért nem kombinálnám. Remélem, Ildikó is leírja a tapasztalatait. Csak erről a sütiről, mert a csicsókásból mi most kimaradtunk, ami nem baj, mert mi ettünk/ehetünk még az idén elég csicsókát. J

Ildikó csatlakozik Zolihoz és más kollégákhoz, akik a citromost részesítenék előnyben. De azért ebből is lakmározott, citromos híján. J



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése