2015. december 9., szerda

Kivitorta

Múlt pénteken András névnapra voltunk hivatalosak. Voltam olyan "bolond", hogy megkérdeztem a házigazdát, mit is süssek a jeles alkalomra. :-) Azt válaszolta gyümölcskosárkákat. :-) Miközben a mindenhatóhoz fohászkodtam, ecseteltem neki Magyarország decemberi klimatikus viszonyait és agrikultúráját. :-) Na, mindegy ez volt a feladat ezt így, vagy úgy de teljesíteni kellett. Azt elhatároztam, hogy konzerv és/vagy fagyasztott gyümölcsöt nem használok, s mivel nincsenek gyümölcskosárkaformáim, ezért "csak" gyümölcstortában lehetett gondolkodni. A nem túl édes kivi mellett tettem le a "zizimet". Azt is kitaláltam, hogy a piskótát zöldre mázolom. Csak úgy, poénból.

Kivitorta

Hozzávalók: (26 cm-es tortakarikához)
A piskótához:
  • 3 tojás
  • 60 g porcukor
  • 90 g rizsliszt
  • 5 ek víz
  • fél csomag sütőpor
  • 4 csepp zöld ételfesték

  • 1 kg kivi

A krémhez:
  • 1000 ml tej
  • 80 g tejszínízű pudingpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 100 g kristálycukor
  • 5 g zselatin

 A tetejére:
  • 1 csomag átlátszó tortazselé
  • 30 g kristálycukor
  • 250 ml víz


Gluténmentes, 3 tojásos, rizslisztes vizes piskótát sütöttem. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kis sóval és a cukor harmadával kemény habbá vertem. A sárgákat a maradék cukorral fehéredésig kevertem, kanalanként hozzáadtam a vizet és cseppenként az ételfestéket, és mindegyik után alaposan kidolgoztam a masszát. Hozzászitáltam a liszttel elkevert sütőport, majd összeforgattam a habbal. A tortaforma alját sütőpapírral béleltem, ebbe öntöttem a keveréket és a forma falára felhúztam. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütöttem. Még melegen kivettem a formából és kihűtöttem. Visszahelyeztem a tortaformába és körberaktam kiviszeletekkel. A tortaformát előtte folpackkal béleltem. A pudingport a kristálycukorral és 200 ml tejjel simára kevertem. A zselatint 50 ml tejjel elkevertem, és hagytam duzzadni. A maradék tejet hozzáöntöttem a pudinghoz és kis lángon sűrűre főztem. Hozzáadtam a mikrohullámú sütőben felforrósított zselatint. Először a forma és piskóta közötti rést tüntettem el a krém segítségével. Egy vékony réteg krémre helyeztem a nem annyira esztétikus kiviszeleteket. A maradék krémet ráöntöttem és kiraktam a tetejét kivivel. 3 órára a hűtőbe tettem dermedni. A zselét a tasakon található leírás alapján elkészítettem és a hideg torta tetejére csorgattam. 24 órára a hűtőbe tettem. Másnap este, Andriskánál megszegtük. A kivi lehetett volna érettebb illetve Andrásnak lehetett volna egy élesebb kése is. Akkor szebb szeleteket lehetett volna vágni. :-) Így sem sok minden maradt belőle másnapra. Pedig Kata és Orsi is hozott édes illetve sós süteményeket is.
Tervben van a hasonló felépítésű csokoládés narancstorta elkészítése is. Nem ússzátok meg, hogy arról is ne írjak majd. :-)


Kata almáspitéje igazán esztétikusra és finomra sikeredett:


És ne feledkezzünk meg a vacsoráról sem. Sóágyon sült csirke:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése