2015. december 4., péntek

Csicsókás quiche

Ildikó édesapja két hete hazaállított egy hagymászsáknyi csicsókával. A felét megfőztük, lepürésítettük és lefagyasztottuk. Az apróbbakat sütőben sütöttük meg erősen fűszerezve. Sokat nyersen szeleteltük esti salátákba. Így is, úgy is nagyon finom volt. Tervben volt édes, illetve sós pite készítése is. Végül csak ez utóbbira került sor, mert nincs az sok, ami el ne fogyna. A kísérleti alanyok a keddi Kalazanci-körös tagok voltak.

Csicsókás quiche

Hozzávalók: (30 cm-es piteformához)

A tésztához:
  • 155 g vaj
  • 2-3 ek hideg víz
  • 2 tojássárgája
  • 225 g liszt
  • fél tk só

A töltelékhez:
  • 600 g tisztított csicsóka
  • 2 fej fokhagyma
  • 300 g joghurt
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk rozmaring
  • 2 ek tejföl
  • 2 tojás
  • 50 g Camembert sajt
  • 150 g trappista sajt
  • olaj
  • őrölt bors

 A lisztet a hideg vajjal elmorzsoltam. A többi összetevővel rugalmas tésztát gyúrtam belőle. 30 percre a hűtőbe tettem pihenni. A kivajazott, lisztezett piteformába nyújtottam úgy, hogy pereme is legyen, majd 160 fokon 15 perc alatt vakra sütöttem.
A csicsókát uborkaszeletelővel vékonyra szeltem. Az olajon az apróra vágott fokhagymát megdinszteltem, majd hozzáadtam a csicsókát. Fűszereztem és 15 perc alatt puhára pároltam. A tojást kézi habverővel habosra kevertem. Hozzáadtam a joghurtot és a tejfölt, majd az apró kockákra vágott Camembert sajtot. Óvatosan hozzáforgattam a csicsókát. Az elősütött pitetésztára simítottam a masszát, majd 200 fokos sütőben 45 perc alatt készre sütöttem. 15 perc elteltével megszórtam reszelt sajttal. Frissen tálalva finom, ezért este felmelegítve kínáltam.

Féltem, hogy mit szólnak a Kalazanci-körösek a csicsókához (először meg sem mondtam nekik mi van a pitében), de mindez alaptalannak bizonyult. Többen is repetáztak, aminek nagyon örültem. A csicsóka elfogyott, de remélhetőleg jövőre is szép termés lesz. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése