Ildikó édesapja két hete hazaállított egy
hagymászsáknyi csicsókával. A felét megfőztük, lepürésítettük és
lefagyasztottuk. Az apróbbakat sütőben sütöttük meg erősen fűszerezve. Sokat
nyersen szeleteltük esti salátákba. Így is, úgy is nagyon finom volt. Tervben volt
édes, illetve sós pite készítése is. Végül csak ez utóbbira került sor, mert
nincs az sok, ami el ne fogyna. A kísérleti alanyok a keddi Kalazanci-körös
tagok voltak.
Csicsókás
quiche
Hozzávalók: (30 cm-es piteformához)
A tésztához:
- 155 g vaj
- 2-3 ek hideg víz
- 2 tojássárgája
- 225 g liszt
- fél tk só
A töltelékhez:
- 600 g tisztított csicsóka
- 2 fej fokhagyma
- 300 g joghurt
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk rozmaring
- 2 ek tejföl
- 2 tojás
- 50 g Camembert sajt
- 150 g trappista sajt
- olaj
- só
- őrölt bors
A lisztet a hideg vajjal elmorzsoltam. A többi
összetevővel rugalmas tésztát gyúrtam belőle. 30 percre a hűtőbe tettem
pihenni. A kivajazott, lisztezett piteformába nyújtottam úgy, hogy pereme is
legyen, majd 160 fokon 15 perc alatt vakra sütöttem.
A csicsókát uborkaszeletelővel vékonyra szeltem. Az
olajon az apróra vágott fokhagymát megdinszteltem, majd hozzáadtam a csicsókát.
Fűszereztem és 15 perc alatt puhára pároltam. A tojást kézi habverővel habosra
kevertem. Hozzáadtam a joghurtot és a tejfölt, majd az apró kockákra vágott
Camembert sajtot. Óvatosan hozzáforgattam a csicsókát. Az elősütött
pitetésztára simítottam a masszát, majd 200 fokos sütőben 45 perc alatt készre
sütöttem. 15 perc elteltével megszórtam reszelt sajttal. Frissen tálalva finom,
ezért este felmelegítve kínáltam.
Féltem, hogy mit szólnak a Kalazanci-körösek a
csicsókához (először meg sem mondtam nekik mi van a pitében), de mindez
alaptalannak bizonyult. Többen is repetáztak, aminek nagyon örültem. A csicsóka
elfogyott, de remélhetőleg jövőre is szép termés lesz. :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése