A múltkori őszies sajttorta szilvával és mákkal
fedőnevű sütivel együtt találtam rá erre a receptre. Gyakorlatilag 10 perc
alatt elkészül, s mivel a héten volt már egy meggyes-mákos sütemény a
terítéken, így már akkor úgy készítettem elő a terepet, hogy mindenből maradjon
egy kicsi a mai napra (szombatra). A késői és kiadós ebéd annyira eltelített,
hogy ebből a tányérdesszertből végül is vacsora lett. :-)
Mákos
grízpuding meggyöntettel
Hozzávalók (2-3 adaghoz):
- 140 g búzadara
- 500 ml tej
- 70 g kristálycukor
- 50 g darált mák
- 1 citrom reszelt héja
- 30 g vaj
- 150 ml meggylé és 20 szem meggybefőtt
- 1 ek liszt
Egy nyeles lábasba kimértem a grízt, a tejet, a
cukrot, a mákot és belereszeltem a megmosott citrom héját. Alacsony lángon,
sűrűn megkavarva megfőztem a grízpudingot. Akkor van készen, amikor a gríz már
megfőtt, és szépen besűrűsödött, keverésnél látszik az edény alja. Hozzákevertem
a vajat. Müzlis tálkákba öntöttem, majd hűtőbe tettem. A meggy levét a liszttel
csomómentesre kevertem, majd kiforraltam. Hozzáadtam a meggyszemeket is. A
pudingot tányérra borítottam (nem maradt olyan magas, mint szerettem volna, de
legalább nem volt betonkemény sem) és meglocsoltam az öntettel. A meggyszemeket
melléje pakoltam. A puding hideg volt és édes, az öntet meg forró és savanykás.
Más, savanykás gyümölccsel is sikeresen párosítható ez a desszert, nekünk,
mákimádóknak, kötelező darab. :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése