2015. november 28., szombat

Mákos grízpuding meggyöntettel

A múltkori őszies sajttorta szilvával és mákkal fedőnevű sütivel együtt találtam rá erre a receptre. Gyakorlatilag 10 perc alatt elkészül, s mivel a héten volt már egy meggyes-mákos sütemény a terítéken, így már akkor úgy készítettem elő a terepet, hogy mindenből maradjon egy kicsi a mai napra (szombatra). A késői és kiadós ebéd annyira eltelített, hogy ebből a tányérdesszertből végül is vacsora lett. :-)

Mákos grízpuding meggyöntettel

Hozzávalók (2-3 adaghoz):
  • 140 g búzadara
  • 500 ml tej
  • 70 g kristálycukor
  • 50 g darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 30 g vaj
  • 150 ml meggylé és 20 szem meggybefőtt
  • 1 ek liszt



Egy nyeles lábasba kimértem a grízt, a tejet, a cukrot, a mákot és belereszeltem a megmosott citrom héját. Alacsony lángon, sűrűn megkavarva megfőztem a grízpudingot. Akkor van készen, amikor a gríz már megfőtt, és szépen besűrűsödött, keverésnél látszik az edény alja. Hozzákevertem a vajat. Müzlis tálkákba öntöttem, majd hűtőbe tettem. A meggy levét a liszttel csomómentesre kevertem, majd kiforraltam. Hozzáadtam a meggyszemeket is. A pudingot tányérra borítottam (nem maradt olyan magas, mint szerettem volna, de legalább nem volt betonkemény sem) és meglocsoltam az öntettel. A meggyszemeket melléje pakoltam. A puding hideg volt és édes, az öntet meg forró és savanykás. Más, savanykás gyümölccsel is sikeresen párosítható ez a desszert, nekünk, mákimádóknak, kötelező darab. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése