Mint korában írtam a gesztenyés kísérletek nem érnek
véget. http://sutilabor.blogspot.hu/2015/11/gesztenyehab-torta.html Ennek
jegyében
először is a "gesztenyemassza előállítása
otthon" fedőnevű akcióba kezdtünk. Ildikó nemcsak mint tesztalany vett
részt a kísérletekben, hanem tevékeny résztvevője is volt massza készítésének.
:-)
Házi gesztenyepüré:
- 1 kg szelídgesztenye
- 300 ml víz
- 400 ml tej
- 1 vaníliarúd
- 50 g olvasztott vaj
- 200 ml tejszín
- egy csipet só
- A cukorsziruphoz:
- 50 g kristálycukor
- 100 ml víz
A
gesztenyék héját éles kés hegyével kereszt alakban bevágtuk, próbáltunk
vigyázni arra, hogy ne sértsük meg a gesztenye húsát. Egy órára vízbe áztattuk.
Egy nagyobb tepsit sütőpapírral béleltük ki, egyenletesen szétterítettük a
gesztenyéket. 180 fokos előmelegített sütőben 25 percig sütöttük. Még melegen
és eleinte dobálva lehántottuk a kemény héját és a hártyaszerű vékonyabb héjtól
is igyekeztünk megszabadítani. Hát ebből nem élnénk meg hosszútávon az egyszer
biztos. Kettőnknek 90 percébe került ez a művelet, azt most ne firtassuk
melyikünk volt az ügyesebb. Kiskanállal kellett a zömét kikapargatni. 560 g
lett a nyers gesztenye. Másnap egyedül folytattam a massza készítését. A
gesztenyét a vízzel és a tejjel feltettem főni. Beletettem a félbevágott
vaníliarúd kikapart magjait és a héját is. 45 perc alatt a folyadékot a
gesztenye magába szívta illetve elpárolgott. A cukorsziruphoz a cukrot a vízzel
együtt felforraltam és még 3 percig főztem. A forró gesztenyékre öntöttem a
tejszínt, a vajat, a sót és a cukorszirupot. Botmixer segítségével pürésítettem
az egészet. Majd az egészet 8 órára hűtőbe tettem dermedni, időnként megkevergettem.
1250 g lett az egész, meg egy pici amivel a készítés folyamán, mint szükséges
veszteséggel tudok elszámolni. :-) Nem olyan
intenzív az íze mint a boltinak és nem is annyira
kemény, de cserében pontosan tudom mi van benne. (már amennyire bármiben is
biztos lehet az ember) Majd Ildikó ideírja, hogy neki mi a véleménye az ízéről.
Ha a készítés munkaköltségével nem számolok, akkor a 1300 Ft/kg-os ár ami
kijött, a legolcsóbb akciós bolti 1000 Ft/kg-oshoz képest szerintem nem olyan
sok, sőt kifejezetten megéri a dolog. Ha valakire meg rászakad(t) véletlenül a
gesztenyésláda, akkor semmiképpen ne szalassza el a lehetőséget.
A következő tortába 500 grammot tettem, a többit 3*250g-os csomagokban lefagyasztottam.
GESZTENYEHAB
TORTA 2.0
Hozzávalók: (26 cm-es tortakarikához)
Piskóta:
- 3 tojás
- 60 g porcukor
- 75 g rizsliszt
- 15 g holland kakaópor
- 5 ek víz
- egy csomag sütőpor
Gesztenyehab:
- 500 g gesztenyemassza
- 200 g kristálycukor
- 150 ml tej
- 20 g zselatin
- 5 ek rum
- 600 ml habtejszín (növényi alapú)
- meggylekvár
Csokoládé bevonat:
- 100 g étcsokoládé
- 50 ml habtejszín
- 50 ml tej
- 5 g zselatin
- 1 ek méz
Gluténmentes,
3 tojásos, rizslisztes vizes piskótát sütöttem. A tojásokat szétválasztottam, a
fehérjét kis sóval és a cukor harmadával kemény habbá vertem. A sárgákat a
maradék cukorral fehéredésig kevertem, kanalanként hozzáadtam a vizet, és
mindegyik után alaposan kidolgoztam a masszát. Hozzászitáltam a liszttel
elkevert kakaóport és sütőport, majd összeforgattam a habbal. A tortaforma
alját sütőpapírral béleltem, ebbe öntöttem a
keveréket és a forma falára felhúztam. Így a sütés után is vízszintes tetejű
piskótát kaptam. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütöttem. Még
melegen kivettem a formából és kihűtöttem. Visszahelyeztem a tortaformába és a
tetejét megkentem meggylekvárral. A cukrot a tejjel felforraltam és a
gesztenyemasszához kevertem. Hozzákevertem az
ötszörös mennyiségű tejben elkevert, majd
mikrohullámú sütőben felforrósított zselatint. A krémet kihűtöttem,
hozzákevertem a rumot és a kemény habbá vert tejszínt. A gesztenyehabot a torta
tetejére simítottam. Egy éjszakára hűtőbe tettem a tortát dermedni. A
habtejszínt a mézzel felforraltam és hozzátördeltem a csokoládét. A zselatint a
tejjel elkevertem és felforrósítottam, a csokoládéhoz öntöttem. A torta
tetejére csurgattam és egyenletesen eloszlattam. Hűtőbe tettem dermedni. Mivel
ebben most volt zselatin, így a szilárdulással nem volt gond.
Ma
este volt az új, "fékezett habzású" torta főpróbája, és elmondhatom
teljes siker. Kiderült, hogy Ildikó valami adalékra lehet érzékeny a masszában.
Ezt a verziót azonban nemhogy megette, hanem ízlett is neki. De a többit majd ő
elmondja. Érdemes volt kísérletezni a gesztenyével. Remélem a többieknek is
ízlett a körben. Bár igazán jó szeletfotót nem sikerült lőni, de elég szép is
volt ez a torta, szóval ezt azért kirakom a nem létező "dicsőségtáblámra"
:-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése