A "receptek anyu csodafüzetéből" sorozat
harmadik tagja a Kata-szelet, ami Ildikóéknál a karácsonyi süteménydömping
egyik sztárja. Úgy gondoltam, hol van még karácsony, ezért elkészítettem. :-)
Sokan sokféleképpen vélekednek arról, hogy milyen vastagnak is kell lennie a
tetején a tojás fehérjehabnak, meg kell-e száradnia vagy sem. Én ebben nem
szeretnék dönteni, mert ízlések és a pofonok különböznek, inkább leírom mi/én
hogy szoktuk/am készíteni.
Kata-szelet
Hozzávalók a lapokhoz: (25*35 cm-es tepsihez)
- 500 g liszt
- 150 g margarin
- 150 g porcukor
- 3 tojássárgája
- 1 csomag sütőpor
- kevés tej
A krémhez:
- 200 ml tej
- 130 g kristálycukor
- 100 g vaj
- 20 g kakaópor
- 2 ek rum
- A tetejére:
- 3 tojásfehérje
- 150 g porcukor
A liszttel és a sütőporral elmorzsoltam a margarint, hozzáadtam a cukrot, a tojások sárgáját és annyi tejet, hogy ruganyos tésztát kapjak. Három részre osztottam a sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtottam őket. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt halványra sütöttem. Miután kiborítottam és kihűtöttem a lapokat, megkerestem a leggyengébb "láncszemet" vagyis a legcsúnyább lapot. Ha rögtön az első lap kiborításánál ügyetlenek vagyunk és a eltörjük, akkor egyből megvan a "nyertes", és izgulhatunk, hogy a többi lap jól sikerüljön. :-) (Én pont így jártam) Bettyt, a csúnya lapot összetörtem és a forró tejet ráöntöttem. A cukorral, vajjal, kakaóporral és a rummal alaposan kikavartam és a lapok közé töltöttem. A tetejét a gőz felett cukorral felvert fehérjék habjával vontam be. Egy éjszakát pihentettem, majd reszelt csokoládéval díszítettem. Forró vízbe mártott késsel szeleteltem.
2014.09.20.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése