2015. november 18., szerda

Kata-szelet

A "receptek anyu csodafüzetéből" sorozat harmadik tagja a Kata-szelet, ami Ildikóéknál a karácsonyi süteménydömping egyik sztárja. Úgy gondoltam, hol van még karácsony, ezért elkészítettem. :-) Sokan sokféleképpen vélekednek arról, hogy milyen vastagnak is kell lennie a tetején a tojás fehérjehabnak, meg kell-e száradnia vagy sem. Én ebben nem szeretnék dönteni, mert ízlések és a pofonok különböznek, inkább leírom mi/én hogy szoktuk/am készíteni.

Kata-szelet

Hozzávalók a lapokhoz: (25*35 cm-es tepsihez)
  • 500 g liszt
  • 150 g margarin
  • 150 g porcukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • kevés tej

A krémhez:
  • 200 ml tej
  • 130 g kristálycukor
  • 100 g vaj
  • 20 g kakaópor
  • 2 ek rum
  • A tetejére:
  • 3 tojásfehérje
  • 150 g porcukor

A liszttel és a sütőporral elmorzsoltam a margarint, hozzáadtam a cukrot, a tojások sárgáját és annyi tejet, hogy ruganyos tésztát kapjak. Három részre osztottam a sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtottam őket. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt halványra sütöttem. Miután kiborítottam és kihűtöttem a lapokat, megkerestem a leggyengébb "láncszemet" vagyis a legcsúnyább lapot. Ha rögtön az első lap kiborításánál ügyetlenek vagyunk és a eltörjük, akkor egyből megvan a "nyertes", és izgulhatunk, hogy a többi lap jól sikerüljön. :-) (Én pont így jártam) Bettyt, a csúnya lapot összetörtem és a forró tejet ráöntöttem. A cukorral, vajjal, kakaóporral és a rummal alaposan kikavartam és a lapok közé töltöttem. A tetejét a gőz felett cukorral felvert fehérjék habjával vontam be. Egy éjszakát pihentettem, majd reszelt csokoládéval díszítettem. Forró vízbe mártott késsel szeleteltem.
2014.09.20.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése