2015. november 7., szombat

Karamellás-sütőtökös torta

Tombol a sütőtökszezon, a két héttel ezelőtti pite (http://sutilabor.blogspot.hu/2015/10/pumpkin-pie-avagy-sutotokos-pite.html) most tortává avanzsálódott. Nem számítottam rá, hogy ekkora sikert arat majd. Nagyon jól esett, hogy ennyien megdicsérték a keddi Kalazanci körön.

KARAMELLÁS-SÜTŐTÖKÖS TORTA

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):

Piskóta:
  • ü  100 g porcukor a tojássárgájához + 40 g porcukor a fehérjehabba
  • ü  155 g liszt
  • ü  20 g holland kakaó
  • ü  75 ml étolaj
  • ü  90 ml tej
  • ü  2 tojás
  • ü  1 csomag sütőpor

Krém:
  • ü  174 g kristálycukor
  • ü  60 g méz
  • ü  100 g tej
  • ü  200 g habtejszín
  • ü  3 tojás
  • ü  40 g porcukor
  • ü  5 g habfixáló
  • ü  50 g víz
  • ü  10 g zselatin
  • ü  500 g sütőtök
  • ü  baracklekvár

A félbevágott, magjaitól megszabadított sütőtököt 200 fokos sütőben kb. 1 óra alatt puhára sütöttem. Villával ellenőriztem időnként. Miután kihűlt, kikapartam a húsát. 2 tojásos kakaós, olajos piskótát sütöttem. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéket kis sóval elkezdtem verni. Hozzáadtam a cukrot és a habverőt a legnagyobb fokozatra kapcsolva kemény habbá vertem. A tojások sárgáját cukorral fehéredésig kevertem, hozzáadtam a tejet és az olajat és jól eldolgoztam. Beleszitáltam a lisztet, kakaót és a sütőport. Kikapcsolt habverővel elkevertem, majd simára kevertem. Óvatosan hozzáforgattam a habot és sütőpapírral bélélt formába öntöttem. A forma falára felhúztam a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütöttem. Még melegen kivettem a formából és félbevágtam, majd kihűtöttem a lapokat. Megkentem baracklekvárral és pár evőkanál karamellel (amit a piskóta sütése közben készítettem). Visszatettem a megkent piskótát a tortaformába. A tejet, a tejszín felét és a mézet felforraltam. A cukrot egy serpenyőben alacsony lángon karamellizáltam, majd több részletben hozzáöntöttem a tejes keveréket. Magas falú edényt használtam, mert mivel a karamell 160 fokos is lehet, ezért a hozzáöntött tej azon nyomban elkezd forrni, s kifutásra hajlamos. Kihűtöttem a karamellt (ekkor vettem ki belőle pár evőkanállal a lapok megkenéséhez). A kihűlt karamellt a tojások kihabosított sárgájához csurgattam. A botmixerrel pürésített sütőtököt is hozzákevertem. A zselatint a vízzel elkevertem, s miután megduzzadt, mikrohullámú sütőben óvatosan megmelegítettem és a krémhez kevertem. A maradék tejszínt habfixálóval, a tojások fehérjét pedig porcukorral kemény habbá vertem. A habokat a krémhez forgattam és a torta tetejére öntöttem. Egy egész éjszakára hűtőben dermesztettem a tortát. Az eredeti recept, ami innen van (köszönet érte szandinak) (amit több ponton is módosítottam) azt javasolta, hogy reszelt fehércsokoládéval díszítsem a tortát, én azonban ettől eltekintettem. A Gyuritól kölcsönkért hajszárítóval szabadítottam ki a tortát a gyűrű fogságából. :-) 16 szeletre vágtam, el is fogyott mind. Külön öröm számomra, hogy olyanok is repetáztak, akik máskor nem szoktak, mert nem édesszájúak.

3 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy ízlett!:)
    Kérlek egy említést tennél, hogy a blogomról van az eredeti recept?:)

    VálaszTörlés