Tombol a sütőtökszezon, a két héttel ezelőtti pite (http://sutilabor.blogspot.hu/2015/10/pumpkin-pie-avagy-sutotokos-pite.html)
most tortává avanzsálódott. Nem számítottam rá, hogy ekkora sikert arat majd.
Nagyon jól esett, hogy ennyien megdicsérték a keddi Kalazanci körön.
KARAMELLÁS-SÜTŐTÖKÖS
TORTA
Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):
Piskóta:
- ü 100 g porcukor a tojássárgájához + 40 g porcukor a fehérjehabba
- ü 155 g liszt
- ü 20 g holland kakaó
- ü 75 ml étolaj
- ü 90 ml tej
- ü 2 tojás
- ü 1 csomag sütőpor
Krém:
- ü 174 g kristálycukor
- ü 60 g méz
- ü 100 g tej
- ü 200 g habtejszín
- ü 3 tojás
- ü 40 g porcukor
- ü 5 g habfixáló
- ü 50 g víz
- ü 10 g zselatin
- ü 500 g sütőtök
- ü baracklekvár
A félbevágott, magjaitól megszabadított sütőtököt
200 fokos sütőben kb. 1 óra alatt puhára sütöttem. Villával ellenőriztem
időnként. Miután kihűlt, kikapartam a húsát. 2 tojásos kakaós, olajos piskótát
sütöttem. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéket kis sóval elkezdtem verni.
Hozzáadtam a cukrot és a habverőt a legnagyobb fokozatra kapcsolva kemény habbá
vertem. A tojások sárgáját cukorral fehéredésig kevertem, hozzáadtam a tejet és
az olajat és jól eldolgoztam. Beleszitáltam a lisztet, kakaót és a sütőport.
Kikapcsolt habverővel elkevertem, majd simára kevertem. Óvatosan hozzáforgattam a habot és sütőpapírral
bélélt formába öntöttem. A forma falára felhúztam a tésztát, majd 180 fokra előmelegített
sütőben 35 perc alatt készre sütöttem. Még melegen kivettem a formából és
félbevágtam, majd kihűtöttem a lapokat. Megkentem baracklekvárral és pár
evőkanál karamellel (amit a piskóta sütése közben készítettem). Visszatettem a
megkent piskótát a tortaformába. A tejet, a tejszín felét és a mézet
felforraltam. A cukrot egy serpenyőben alacsony lángon karamellizáltam, majd
több részletben hozzáöntöttem a tejes keveréket. Magas falú edényt használtam,
mert mivel a karamell 160 fokos is lehet, ezért a hozzáöntött tej azon nyomban
elkezd forrni, s kifutásra hajlamos. Kihűtöttem a karamellt (ekkor vettem ki
belőle pár evőkanállal a lapok megkenéséhez). A kihűlt karamellt a tojások
kihabosított sárgájához csurgattam. A botmixerrel pürésített sütőtököt is hozzákevertem.
A zselatint a vízzel elkevertem, s miután megduzzadt, mikrohullámú sütőben
óvatosan megmelegítettem és a krémhez kevertem. A maradék tejszínt
habfixálóval, a tojások fehérjét pedig porcukorral kemény habbá vertem. A
habokat a krémhez forgattam és a torta tetejére öntöttem. Egy egész éjszakára hűtőben
dermesztettem a tortát. Az eredeti recept, ami innen van (köszönet érte szandinak) (amit több ponton is módosítottam)
azt javasolta, hogy reszelt fehércsokoládéval díszítsem a tortát, én azonban
ettől eltekintettem. A Gyuritól kölcsönkért hajszárítóval szabadítottam ki a
tortát a gyűrű fogságából. :-) 16 szeletre vágtam, el is fogyott mind. Külön
öröm számomra, hogy olyanok is repetáztak, akik máskor nem szoktak, mert nem édesszájúak.
Örülök, hogy ízlett!:)
VálaszTörlésKérlek egy említést tennél, hogy a blogomról van az eredeti recept?:)
Természetesen. Átírtam. Így megfelel?
TörlésIgen, köszönöm szépen!
Törlés