A következő süteményekben az a közös, hogy mind
ugyanabból a jól bevált kelt tésztából készültek, mint a zserbó. Tudom a
klasszikus pitéknek nem ez az alapja, de nekem a "pályafutásom"
elején (az első sütik között volt a zserbó, amit elkészítettem) annyira megtetszett,
olyan könnyű volt vele dolgozni, hogy szinte mindenre adaptáltam. Jöjjön, most
öt süti ugyanarra a tésztára hangszerelve. :-)
Zserbó tészta
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 250 g vaj
- 60 g kristálycukor
- 100 ml tej
- 2 tojássárgája
- 3 ek tejföl
- 20 g élesztő
- kis só
Az élesztőt a cukorral, meglangyosított tejben
felfuttattam. A vajat a liszttel elmorzsoltam. Beletettem az összes hozzávalót
és 10 perc kitartó dagasztással rugalmas tésztát kaptam. 30 percre letakartam,
langyos helyen pihentettem.
Rebarbara pite
- 500 g rebarbara
- 1 tk fahéj
- 200 g kristálycukor
- 30 g kukoricakeményítő
A tésztát két részre osztottam. Az egyik felét kör
alakúra nyújtottam, és egy 30 cm átmérőjű piteformát béleltem ki vele. A
rebarbarát megtisztítottam, s hüvelykujjnyi darabokra vágtam. Összekevertem a
cukorral, fahéjjal és a keményítővel és elterítettem a tésztán. A maradék
tésztával befedtem. A széleit az ujjammal összecsipkedtem. Felvert tojással
megkentem a tetejét és villával megszurkáltam. 170
fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt
aranybarnára sütöttem. Megvártam, míg kihűlt, és csak aztán szeleteltem. Túlzás
lenne állítani, hogy ezzel a pitével sikert arattam volna Ildikó családjánál.
:-) Még sosem ettek rebarbarát, ezért gondoltam megismertetem velük. Maradjunk
annyiban, hogy megtanulták kölcsönösen "tisztelni" egymást. :-)
2014.07.22
Mákos pite
- 300 g darált mák
- 200 g kristálycukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk fahéj
- 2 ek baracklekvár
- 100 ml tej
A tejet a cukorral felforraltam. Hozzáadtam a mákot
és 3 percig főztem. Levettem a tűzről, s megvártam míg kihűl. Ekkor
hozzákevertem a lekvárt, a fahéjat és a citromhéjat. A tésztát két részre
osztottam, a második részét kicsit nagyobbra hagytam, mint az elsőt. Kör alakúra
nyújtottam és kibéleltem vele a 30 cm átmérőjű piteformát. A tölteléket
egyenletesen elsimítottam rajta. Befedtem a másik tésztadarabbal, a leeső részekből pedig rácsokat
készítettem díszítésként a pite tetejére. Megkentem tojással és villával
megszurkáltam a pite tetejét. 170 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt
aranybarnára sütöttem. Igazán esztétikus lett, a rácsozat sokat dobott rajta. A
szeletfotón láthatjátok, hogy a tölteléknek sem volt híján. :-) Arra nagyon jó
volt ez a pite, hogy kiderüljön Ildikó és a mák örök-barátsági szerződést
kötöttek. :-)
2014.07.27.
Többször előfordult, hogy a fenti mennyiségű tészta
soknak bizonyult egy-egy pite vagy sütemény elkészítésekor. S a kimaradt
részekkel kellett valamit kezdeni. Lekvár szinte mindig volt otthon, ezért
gondoltam készítek egy-két lekváros kiflit. Mivel a mai "sütésálló"
lekvárok mindenek, csak ép nem sütésállók, ezért gyakran a töltelék a tepsiben
szénné égve végezte, mert bizony kifolyt. :-( Ildikó édesanyja adott házi
szilvalekvárt és birsalmasajtot. Na azokkal ilyen már nem fordulhatott elő. Én
pedig a sütésálló csokoládétöltelékkel kísérleteztem többször is. Ha batyunak
hajtogattam a tésztát, akkor nem volt gond vele.
Birsalmás kifli, csokis batyu, lekváros kifli
A tésztát 3 mm vastagra nyújtottam, majd
derelyemetélővel 8 cm-es négyzetekre metéltem. A batyuknál a közepére, a
kifliknél a szélére halmoztam az épp aktuális tölteléket. A tészta szélét
megkentem tojással. A kifliket feltekertem, a batyuk négy sarkát hajtottam fel.
Lekentem tojással őket, és még kelesztettem 15 percig a melegedőben levő sütő
közelében. 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütöttem. Ildikóéknak
cukrozatlanul, magamnak porcukrozva tálaltam. Ekkor ragadt rám Ildikóék
családjában a "cukorkirály" kifejezés. Ha nem is így szó szerint. Mindig
jót mosolyogtak rajta, hogy mindent megporcukrozok. Kaptam is tőlük olyan
karácsonyi ajándékot (vicces volt, mert még becsomagolt állapotában felismertem
mi is az), hogy ihaj. Egy igazi deluxe cukorszóró masinériát. Azóta igyekszem
visszafogni magam cukor fronton, de van olyan süti ami, ha másért nem az
esztétikum miatt, sikít a porcukorért.
2014.10.26.
2014.10.26.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése