Ez volt az első sajttorta amit készítettem, s ezzel
kezdődött a http://streetkitchen.blog.hu/ gasztroblog követése is a részemről.
New
York cheesecake
Hozzávalók:
- 1 csésze finomra aprított pisztácia (kb. 50 g)
- 18 db zabpelyhes keksz (ez egészen véletlenül annyi, amennyi egy győri zabfalatokban van:- ) )
- 80 g olvasztott vaj
- 3 ek barnacukor
- 500 g Philadelphia krémsajt (nyugodtan lehet a német multik sajátmárkás krémsajtját is használni)
- 150 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 ek liszt
- 3 tojás
- 200 ml tejföl
A kekszet mozsárban törtem meg, a pisztáciát késsel
vágtam durvára. Hozzákevertem az olvasztott vajat és a barnacukrot. Egy 18
cm-es tortaforma aljára és oldalfalára nyomkodtam a masszát. Mivel az eredeti
recept 20 cm-es formát javasolt (de nekem ilyen nem volt), ezért nekem jóval
magasabb lett a tortám és a sütési idő is megnövekedett ezzel. A
szobahőmérsékletű krémsajtot robotgéppel kihabosítottam, hozzáadtam a porcukrot
és a tojásokat is beleütöttem egyenként. Hozzászitáltam a lisztet és a vaníliás
cukrot. Én a tejföllel is jó sokáig verettem a krémet, hogy könnyű legyen.
Persze ez aztán azzal járt, hogy a sütés közben megemelkedett torta a hűtés
folyamán összeesett. Ne aggódjatok, ez szinte minden sajttorta velejárója. A
krémet a kekszalapra öntöttem és 170 fokra előmelegített sütőben 70 percig
sütöttem. Egy egész éjszakára hűtőben dermesztettem. Mivel a formám nem
lecsatolható oldalfalú volt, így másnap eléggé szenvedtem azzal, hogy egészbe
szedjem ki a tortaszeleteket belőle. A másodiktól kezdve már nem volt vele
probléma.
Videón is megnézhetitek, hogyan is készül ez a
torta:
2015.02.03.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése