2015. november 28., szombat

Mézes zserbó

Mézes zserbó, krémes mézes, mézes krémes. Kinek hogy tetszik. Mindenki ismeri, és mindenki másképp ismeri. J Van, aki vaníliás krémmel és csokoládéval bevonva; mások kakaós töltelékkel. Édesanyám csodafüzetében citromos krémmel és porcukor tetővel szerepel. Ez a süti mindig is a család egyik kedvence volt. Édesapám tavaly karácsonykor ezt kérte tőlem, amikor megkérdeztem, hogy mit süssek neki az ünnepekre. Akkor a türelmetlenségem miatt – és mert még nem kaptam meg életem első saját konyhai mérlegét – a liszt megszaladt, és így laposra sikeredett ez a süti. Most azonban nagyfokú türelmet tanúsítottam és a mérleg segítségével a recept utasításait pontosan betartva 4 laposra készült ez a műremek.

Mézes zserbó

Hozzávalók a tésztához: (25 x 35 cm-es tepsihez)

ü  500 g liszt
ü  1 teáskanál szódabikarbóna
ü  150 g porcukor
ü  90 g vaj
ü  2 tojás
ü  4 evőkanál olvasztott méz
ü  1 evőkanál tejföl

Hozzávalók a krémhez:

ü  800 ml tej
ü  2 tojássárgája
ü  100 g liszt
ü  200 g vaj
ü  300 g porcukor
ü  2 citrom leve
ü  1 citrom reszelt héja

A mézet mikrohullámú sütőben felolvasztottam. Hozzáadtam a vajat, a tejfölt, a tojásokat és a cukrot. Alaposan elkevertem, majd hozzászitáltam a lisztet és a szódabikarbónát.
Bevallom, az eredeti receptben az szerepelt, hogy annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy könnyen nyújtható tésztánk legyen. Ez a mondat a kezdő hobbicukrász halála, mert mit tudhatja szegény, hogy mennyi az az annyi; én ide azt a mennyiséget írtam, amit végül is hozzáadtam. Ez a tészta is hajlamos arra, hogy kívánja a lisztet, de álljunk ellen a kísértésnek, csak gyúrjuk szorgalmasan, s akkor egyszer csak szépen összeáll.
A sütőt már a tészta gyúrása előtt beizzíthatjuk, mert ezt nem kell pihentetni. A tésztát négy egyenlő részre osztottam, és egy alacsony peremű tepsibe nyújtottam. (Így sokkal könnyebb kiborítani a lapokat.) 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt halványbarnára sütöttem.
Két tepsivel dolgoztam, így a süti elgondolásától számított egy óra alatt megvoltak a lapok. J Figyeljetek oda, miközben sül a tészta, mert a mézes sütik hamar megégnek.
 A lapokat a hideg teraszon kihűtöttem.
(Ne ijedjetek meg attól, hogy a lapok a kiborításkor még lágyak, mert hűtés közben megkeményednek, majd a krém hatására újra bepuhulnak. Aki akarja, ekkor a lapok szélét kiigazíthatja, de bőven elég akkor is leszélelni a sütit, amikor már betöltöttük és bepuhult.)
Miközben a lapok hűltek, elkészítettem a krémet. Kevés tejet a tojások sárgájával és a liszttel simára kevertem. Hozzáöntöttem a maradék tejet, és sűrűre felfőztem. Szobahőmérsékletűre hűtöttem, közben időnként meg-megkevertem, hogy ne bőrösödjék be. A vajat a porcukorral habosra kevertem. Hozzáadtam a citromok levét és reszelt héját, majd elkevertem a lisztes krémmel. Betöltöttem a lapokat és egy deszkával lesúlyoztam a zserbót. Egy teljes éjszakára hideg helyre tettem. Nálam ez most a terasz volt. Másnap porcukorral szórtam meg a tetejét.
A patrocíniumi vacsorán 90 apró szeletre vágtam. Büszkén kijelenthetem, abszolút sikere volt, hiszen a camembertes lalakiflihez hasonlóan az este végére ez is mind elfogyott.
Mások is hoztak sütiket. Felvonultatom a kínálatot:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése