Mézes zserbó,
krémes mézes, mézes krémes. Kinek hogy tetszik. Mindenki ismeri, és mindenki
másképp ismeri. J
Van, aki vaníliás krémmel és csokoládéval bevonva; mások kakaós töltelékkel.
Édesanyám csodafüzetében citromos krémmel és porcukor tetővel szerepel. Ez a
süti mindig is a család egyik kedvence volt. Édesapám tavaly karácsonykor ezt
kérte tőlem, amikor megkérdeztem, hogy mit süssek neki az ünnepekre. Akkor a
türelmetlenségem miatt – és mert még nem kaptam meg életem első saját konyhai
mérlegét – a liszt megszaladt, és így laposra sikeredett ez a süti. Most azonban
nagyfokú türelmet tanúsítottam és a mérleg segítségével a recept utasításait
pontosan betartva 4 laposra készült ez a műremek.
Mézes
zserbó
Hozzávalók a
tésztához: (25 x 35 cm-es tepsihez)
ü 500
g liszt
ü 1
teáskanál szódabikarbóna
ü 150
g porcukor
ü 90
g vaj
ü 2
tojás
ü 4
evőkanál olvasztott méz
ü 1
evőkanál tejföl
Hozzávalók a
krémhez:
ü 800
ml tej
ü 2
tojássárgája
ü 100
g liszt
ü 200
g vaj
ü 300
g porcukor
ü 2
citrom leve
ü 1
citrom reszelt héja
A
mézet mikrohullámú sütőben felolvasztottam. Hozzáadtam a vajat, a tejfölt, a
tojásokat és a cukrot. Alaposan elkevertem, majd hozzászitáltam a lisztet és a
szódabikarbónát.
Bevallom,
az eredeti receptben az szerepelt, hogy annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy
könnyen nyújtható tésztánk legyen. Ez a mondat a kezdő hobbicukrász halála,
mert mit tudhatja szegény, hogy mennyi az az annyi; én ide azt a mennyiséget írtam,
amit végül is hozzáadtam. Ez a tészta is hajlamos arra, hogy kívánja a lisztet,
de álljunk ellen a kísértésnek, csak gyúrjuk szorgalmasan, s akkor egyszer csak
szépen összeáll.
A
sütőt már a tészta gyúrása előtt beizzíthatjuk, mert ezt nem kell pihentetni. A
tésztát négy egyenlő részre osztottam, és egy alacsony peremű tepsibe
nyújtottam. (Így sokkal könnyebb kiborítani a lapokat.) 180 fokra előmelegített
sütőben 10 perc alatt halványbarnára sütöttem.
Két
tepsivel dolgoztam, így a süti elgondolásától számított egy óra alatt megvoltak
a lapok. J
Figyeljetek oda, miközben sül a tészta, mert a mézes sütik hamar megégnek.
A lapokat a hideg teraszon kihűtöttem.
(Ne
ijedjetek meg attól, hogy a lapok a kiborításkor még lágyak, mert hűtés közben
megkeményednek, majd a krém hatására újra bepuhulnak. Aki akarja, ekkor a lapok
szélét kiigazíthatja, de bőven elég akkor is leszélelni a sütit, amikor már
betöltöttük és bepuhult.)
Miközben
a lapok hűltek, elkészítettem a krémet. Kevés tejet a tojások sárgájával és a
liszttel simára kevertem. Hozzáöntöttem a maradék tejet, és sűrűre felfőztem.
Szobahőmérsékletűre hűtöttem, közben időnként meg-megkevertem, hogy ne
bőrösödjék be. A vajat a porcukorral habosra kevertem. Hozzáadtam a citromok
levét és reszelt héját, majd elkevertem a lisztes krémmel. Betöltöttem a
lapokat és egy deszkával lesúlyoztam a zserbót. Egy teljes éjszakára hideg
helyre tettem. Nálam ez most a terasz volt. Másnap porcukorral szórtam meg a
tetejét.
A patrocíniumi
vacsorán 90 apró szeletre vágtam. Büszkén kijelenthetem, abszolút sikere volt,
hiszen a camembertes lalakiflihez hasonlóan az este végére ez is mind
elfogyott.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése