Szenegálból látogatott a piaristákhoz Samson Ehemba
piarista szerzetes. Ma este ő tartott előadást a tanácsterembe, s volt egy kis szendvicsezés
is. A résztvevőknek készítettem ezt a pitét, ami nem is klasszikus
pitetésztából készült, hanem zserbótésztából, de ez nem "ront" az
élvezeti értékén. :-)
Meggyes
mákos pite
A tésztához: (30 cm-es piteformához)
- 500 g liszt
- 250 g vaj
- 60 g kristálycukor
- 100 ml tej
- 2 tojássárgája
- 3 ek tejföl
- 20 g élesztő
- kis só
A töltelékhez:
- 250 g darált mák
- 50 g búzadara
- 200 ml tej
- 200 g kristálycukor
- 1 tk fahéj
- 250 g magozott meggybefőtt
- 2 ek rum
- 1 citrom reszelt héja
- 3 tojásfehérje
- 1 tojássárgája a kenéshez
Az élesztőt a cukorral, meglangyosított tejben
felfuttattam. A vajat a liszttel elmorzsoltam. Beletettem az összes hozzávalót
és 10 perc kitartó dagasztással rugalmas tésztát kaptam. 30 percre letakartam,
langyos helyen pihentettem. A tejet a cukorral felforraltam. Hozzáadtam a
mákot, a búzadarát és 3 percig főztem. Levettem a tűzről, s megvártam, míg
kihűl. Ekkor hozzákevertem a rumot, a fahéjat és a citromhéjat. Hozzákevertem a
lecsöpögtetett meggybefőttet. Nekem a mák hűtés közben sűrűsödött, ezért ez kis
meggy lével lazítottam a tölteléket. A tojásfehérjéket kis sóval és porcukorral
kemény habbá vertem, és óvatosan a mákhoz forgattam. A tésztát két részre osztottam,
a második részét kicsit nagyobbra hagytam, mint az elsőt. Kör alakúra
nyújtottam és kibéleltem vele a 30 cm átmérőjű piteformát. A tölteléket
egyenletesen elsimítottam rajta. Befedtem a másik tésztadarabbal, a leeső részekből
pedig rácsokat készítettem díszítésként a pite tetejére. Megkentem tojással és
villával megszurkáltam a pite tetejét. 170 fokra előmelegített sütőben 50 perc
alatt
aranybarnára sütöttem.
Mivel sokan voltunk az
előadáson, ezért kis darabokba vágtam a pitét. Az én ízlésemnek kicsit vastag
volt a tésztája, de a töltelék sem volt kevés, vagyis az arányokkal nem volt
gond. Egy kevés maradt belőle, a szerencsés korán kelőket várja a tanáriban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése