2015. november 21., szombat

Csokoládés banános pite

Még édesanyám fedezte fel ezt a pitét egy receptújságban. Többször is elkészítette, s többeket is megkínált vele. Nekik is, nekem is kedvencem lett, s azóta én is elkészítettem már, de nem mindennapos "vendég" nálunk. Mindjárt azt is láthatjátok miért. :-)

Csokoládés banános pite

Hozzávalók: (20 cm-es tortaformához)
  • 150 g liszt
  • 50 g porcukor
  • 25 g kakaópor
  • 100 g margarin
  • 1 tojásfehérje
  • 5 banán

A csokoládéganachehoz:
  • 100 g étcsokoládé
  • 200 ml tejszín
  • 2 tojássárgája
  • 100 g kristálycukor
  • 5 g zselatin

A lisztet összekevertem a kakaóporral, elmorzsoltam a puha margarinnal. Hozzáadtam a cukrot és a tojásfehérjét és gyorsan egynemű tésztává gyúrtam. Deszkán kerek lapot nyújtottam belőle és kibéleltem bele a tortaformát úgy, hogy egy kis pereme is maradt neki. Hűtőben 20 percig pihentettem, villával megszurkáltam. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem, majd kihűtöttem. A banánokat fél cm vastag karikákra vágtam és egyenletesen elterítettem a tésztán. A tojássárgájákat simára kevertem a cukorral, a zselatinnal és egy kis hideg tejszínnel. A maradék tejszínt felforraltam, majd hozzáöntöttem a tojásos keveréket és sűrűre főztem. A tűzről levéve hozzátördeltem a csokoládét és simára kevertem. A krémet a banánokra öntöttem és egy éjszakára a hűtőbe tettem dermedni.

Nagyon kiadós sütemény, ebből egy szeletnél többet csak kevesen tudnak megenni.
2014.10.21.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése