Tegnap este
holtfáradtan értem ugyan haza, de az agyam pörgött. Sütni kellett valamit.
Így született meg
a következő mű:
Őszies
sajttorta szilvával és mákkal
Hozzávalók:
(18 cm-es tortaformához)
Kekszréteg:
ü 120
g zabkeksz
ü 20
g darált mák
ü 60
g vaj
ü Krémsajtos
réteg:
ü 500
g krémsajt
ü 100
g porcukor
ü 1
ek liszt
ü 100
g tejföl
ü 3
ek darált mák
ü egy
kezeletlen citrom héja
ü 2
tojás
Szilvás
réteg:
ü 300
g szilvalekvár
ü 2
ek kristálycukor
ü 1
tk őrölt fahéj
ü 2
ek rum
ü 7
g zselatin
A
kekszet aprítógépben ledaráltam, majd hozzákevertem a mákot, és olvasztott
vajjal meglocsoltam. A vajas kekszet a sütőpapírral kibélelt tortaforma alján
szétterítettem, és egy lapos aljú pohárral lenyomkodtam, tömörítettem. 160
fokra előmelegített sütőben 15 percig elősütöttem.
A
krém alkotórészeit kézi habverő segítségével homogén masszává kevertem. A masszát
a kihűlt kekszalapra simítottam, és 160 fokos sütőben további 50 percig
sütöttem. A közepe még egy kicsit rezgős maradt, de úgy a jó. Szobahőmérsékletűre
hűtöttem.
A
lekvárt felforrósítottam a cukorral és a fahéjjal. Botmixerrel pürésítettem
(gondolkodtam rajta, hogy le is szűrjem, de nem ment volna át a sűrű szövésű
szitán és amúgy is jól dolgozott a botmixer: nem találkoztam szilvahéj-darabokkal)
(Melegítés közben ügyesen szétcsattantottam a kedvenc üvegtálam, így volt indok
a gáztűzhely takarításra. J
Hiába, no, péntek 13-a volt tegnap J.)
A zselatint ötszörös mennyiségű vízzel elkevertem, és hagytam, hogy
megduzzadjon. Mikrohullámú sütőben felforrósítottam, és a rummal együtt a
szilvás krémhez kevertem. A torta tetejére öntöttem, és egész éjszakára a
hűtőbe tettem dermedni.
Hajszárító
segítségével megszabadítottam a gyűrű fogságából. Finom lett, pedig azt
gondoltuk, hogy a szilvaréteg vastagsága túlzás. De nem. Pont jó lett. J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése