2015. november 14., szombat

Őszies sajttorta szilvával és mákkal

Tegnap este holtfáradtan értem ugyan haza, de az agyam pörgött. Sütni kellett valamit.
Így született meg a következő mű:

Őszies sajttorta szilvával és mákkal

Hozzávalók: (18 cm-es tortaformához)
Kekszréteg:
ü  120 g zabkeksz
ü  20 g darált mák
ü  60 g vaj
ü  Krémsajtos réteg:
ü  500 g krémsajt 
ü  100 g porcukor
ü  1 ek liszt
ü  100 g tejföl
ü  3 ek darált mák
ü  egy kezeletlen citrom héja
ü  2 tojás
Szilvás réteg:
ü  300 g szilvalekvár
ü  2 ek kristálycukor 
ü  1 tk őrölt fahéj
ü  2 ek rum
ü  7 g zselatin

A kekszet aprítógépben ledaráltam, majd hozzákevertem a mákot, és olvasztott vajjal meglocsoltam. A vajas kekszet a sütőpapírral kibélelt tortaforma alján szétterítettem, és egy lapos aljú pohárral lenyomkodtam, tömörítettem. 160 fokra előmelegített sütőben 15 percig elősütöttem.
A krém alkotórészeit kézi habverő segítségével homogén masszává kevertem. A masszát a kihűlt kekszalapra simítottam, és 160 fokos sütőben további 50 percig sütöttem. A közepe még egy kicsit rezgős maradt, de úgy a jó. Szobahőmérsékletűre hűtöttem.
A lekvárt felforrósítottam a cukorral és a fahéjjal. Botmixerrel pürésítettem (gondolkodtam rajta, hogy le is szűrjem, de nem ment volna át a sűrű szövésű szitán és amúgy is jól dolgozott a botmixer: nem találkoztam szilvahéj-darabokkal) (Melegítés közben ügyesen szétcsattantottam a kedvenc üvegtálam, így volt indok a gáztűzhely takarításra. J Hiába, no, péntek 13-a volt tegnap J.) A zselatint ötszörös mennyiségű vízzel elkevertem, és hagytam, hogy megduzzadjon. Mikrohullámú sütőben felforrósítottam, és a rummal együtt a szilvás krémhez kevertem. A torta tetejére öntöttem, és egész éjszakára a hűtőbe tettem dermedni.

Hajszárító segítségével megszabadítottam a gyűrű fogságából. Finom lett, pedig azt gondoltuk, hogy a szilvaréteg vastagsága túlzás. De nem. Pont jó lett. J
Azért volt ebéd is a süti előtt. Egy kis fokhagymás, pesztós tészta parmezánnal:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése