2015. november 20., péntek

Foszlós kalács

A kalácstól sokáig féltem. Mármint a készítésétől. Hogy sokáig kell dagasztani. Hogy megkel-e? Hogy megsül-e? Nem ég-e a meg? Nem marad-e a közepe nyers? Nem bíztam saját manuális képességeimben sem, a kalács fonását illetően. De egyszer csak eljött a pillanat, hogy farkasszemet nézzek ezzel a démonnal. Sok mindent el lehet mondani rólam, de azt nem, hogy a könnyebb utat választanám. Nem volt ez
másképp a fonott kaláccsal sem. :-)

Foszlós kalács

Hozzávalók: (1 nagy kalácshoz)
  • 500 g finomliszt
  • 1 csipet só
  • 50 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 200 ml habtejszín
  • 100 ml zsíros tej
  • 20 g friss élesztő
  • 1 tojás a kenéshez


Az élesztőt felfuttattam. Az összetevőket egy nagy tálba összeöntöttem, és elkezdtem dagasztani. 15 perc kitartó munka árán fényes és ruganyos tésztát kaptam, ami mind a kezemtől, mind az edény falától elvált. 30 percig kelesztettem langyos helyen. 6 egyforma darabba vágtam, gombócokat formáltam belőlük és letakarva újabb 15 percig kelesztettem őket. A gombócokat kicsit kilapítottam és hurkává tekertem fel őket. Most következett a neheze, a hatosfonás. Szerencsére a neten találtam hozzá segítséget. Ezúton szeretnék köszönetet mondani Dettinek, a "Nassoló naplopó" bloggerének, aki receptötleteivel, tanácsaival segíti a kísérleteimet. Szóval ő készített egy fotósorozatot, aminek a segítségével az ilyen manuális "analfagamma" (anyukám mondása szerint az analfagamma még az analfabétánál is bénább :-) ) is, mint én meg tudtam csinálni a hatosfonást. http://nassolda.receptneked.hu/kalacs-fonasok/ A kalácsot megkentem tojással és 45 perc alatt a duplájára kelesztettem. 170 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt aranybarnára sütöttem. Hagytam teljesen kihűlni, s csak aztán szeleteltem.
Emlékszem annyira jól sikerült az első, hogy aztán Ildikó édesanyjának is készítettem egy 2.0-ás verziót, ami ha lehet még szebb lett, mint az első. Nagy-nagy siker volt, szerintem ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy komolyabban kell vennem a kísérletezgetést.

Videón is megtekinthetitek a kalács születését: http://streetkitchen.blog.hu/2015/05/25/igy_kell_otthon_kalacsot_sutni
2015.04.28.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése