A kalácstól sokáig féltem. Mármint a készítésétől.
Hogy sokáig kell dagasztani. Hogy megkel-e? Hogy megsül-e? Nem ég-e a meg? Nem marad-e
a közepe nyers? Nem bíztam saját manuális képességeimben sem, a kalács fonását
illetően. De egyszer csak eljött a pillanat, hogy farkasszemet nézzek ezzel a
démonnal. Sok mindent el lehet mondani rólam, de azt nem, hogy a könnyebb utat
választanám. Nem volt ez
másképp a fonott kaláccsal sem. :-)
Foszlós
kalács
Hozzávalók: (1 nagy kalácshoz)
- 500 g finomliszt
- 1 csipet só
- 50 g cukor
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 200 ml habtejszín
- 100 ml zsíros tej
- 20 g friss élesztő
- 1 tojás a kenéshez
Az élesztőt felfuttattam. Az összetevőket egy nagy
tálba összeöntöttem, és elkezdtem dagasztani. 15 perc kitartó munka árán fényes
és ruganyos tésztát kaptam, ami mind a kezemtől, mind az edény falától elvált.
30 percig kelesztettem langyos helyen. 6 egyforma darabba vágtam, gombócokat
formáltam belőlük és letakarva újabb 15 percig kelesztettem őket. A gombócokat
kicsit kilapítottam és hurkává tekertem fel őket. Most következett a neheze, a
hatosfonás. Szerencsére a neten találtam hozzá segítséget. Ezúton szeretnék köszönetet
mondani Dettinek, a "Nassoló naplopó" bloggerének, aki
receptötleteivel, tanácsaival segíti a kísérleteimet. Szóval ő készített egy fotósorozatot,
aminek a segítségével az ilyen manuális "analfagamma" (anyukám
mondása szerint az analfagamma még az analfabétánál is bénább :-) ) is, mint én
meg tudtam csinálni a hatosfonást. http://nassolda.receptneked.hu/kalacs-fonasok/
A kalácsot megkentem tojással és 45 perc alatt a duplájára kelesztettem. 170
fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt aranybarnára sütöttem. Hagytam
teljesen kihűlni, s csak aztán szeleteltem.
Emlékszem annyira jól sikerült az első, hogy aztán Ildikó
édesanyjának is készítettem egy 2.0-ás verziót, ami ha lehet még szebb lett, mint
az első. Nagy-nagy siker volt, szerintem ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy
komolyabban kell vennem a kísérletezgetést.
Videón is megtekinthetitek a kalács születését: http://streetkitchen.blog.hu/2015/05/25/igy_kell_otthon_kalacsot_sutni
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése