2015. november 28., szombat

Sütőtökös ravioli

A streetkitchen 3 héttel ezelőtti adásában az olasz tésztaételekről esett szó. Házi, friss tésztából készítettek raviolit, tortellinit. Egyből beleszerelmesedtem mindbe, s mivel Ildikónak van tésztagépe, csak idő kérdése volt mikor is készítem el őket. Íme a sorozat első darabja.

Sütőtökös ravioli

A tésztához (2 személyre):
  • 200 g liszt
  • 2 egész tojás
  • fél tk só

A lisztet a tojással, sóval és egy kis vízzel ruganyos tésztává gyúrtam. Folpackba csavarva 40 percre a hűtőbe tettem pihenni. Ezután a tésztát a tésztagéppel kinyújtottam (minden fokozaton kétszer engedtem át) és derelyemetélővel (Ildikóéknál tojitoji a neve ennek az eszköznek :-) ) 8 cm-es négyzetekre vágtam.

A töltelékhez:
  • 1 sütőtök
  • frissen őrölt bors
  • 1 tk só
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1 tk kakukkfű
  • 3-4 ek olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek vaj
  • 2 dkg reszelt parmezán


A mártáshoz:
  • 2 ek olaj
  • 1 vöröshagyma
  • 100 ml száraz fehér bor
  • 1 ek vaj

A félbevágott sütőtököt sóval, borssal, füstölt paprikával és kakukkfűvel fűszereztem, meglocsoltam olajjal és 180 fokon 50 perc alatt puhára sütöttem. Kanállal kikapartam és villával szétnyomkodtam a tököt. Egy serpenyőben felolvasztottam a vajat és megpirítottam rajta a finomra vágott fokhagymát, vigyázva, hogy ne barnuljon meg. Rákanalaztam 4-5 evőkanálnyi sült sütőtököt és belereszeltem a parmezánt. A tésztanégyzetek közepére egy teáskanálnyi tölteléket tettem, a tészta széleit a vízbe mártott ujjammal megkentem és a levegőt kinyomkodva a töltelék körül ráillesztettem egy másik tésztalapot. A széleit lenyomkodtam és lobogó, sós vízben 5 perc alatt készre főztem. A mártáshoz egy serpenyőben olajat hevítettem és megpároltam rajta a finomra vágott hagymát. Sóztam, borsoztam, majd felöntöttem a fehér borral. 2 percig forraltam, majd vékony szeletekben hozzáadtam a hideg vajat. Összeforgattam a kifőtt raviolival és reszelt parmezánnal szórva tálaltam.
Pepecselős kaja, de nagyon megéri, mert iszonytató finom. Persze ezen nincs mit csodálkozni, minden összetevője finom külön-külön is, akkor mitől lenne rossz együtt. :-) Folytatása következik...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése