2015. november 7., szombat

Gesztenyehab torta 1.0

Ez egy kísérletsorozat első része. A cél, olyan gesztenyés sütemény készítése amit Ildikó is megenne, sőt mi több, esetleg szeretné is. (tudom, nem kis célok ezek :-), de kevesebbet felesleges lenne kitűzni) Első lépés a megfelelő torta kiválasztása. Nem szeretném, hogy a gesztenye agyonnyomja az egészet ezért esett a választás erre a habos-babos tortára. Elsőre egyszerű bolti gesztenyemasszával futottam neki a dolognak. A kísérleti alanyok a tarokkos kör pénteki résztvevői voltak. Egy kis játékot is társítottam a kóstolás mellé. A feladat az volt, hogy minél több alkotóelemet ismerjenek fel a tortából. Az eredmény eléggé meglepő volt. De lássuk is a Gesztenye Gusztika :-) 1.0-ás verzióját.

GESZTENYEHAB TORTA

Hozzávalók: (18 cm-es tortakarikához)

Piskóta:
  • 2 tojás 
  • 40 g porcukor 
  • 50 g rizsliszt 
  • 10 g holland kakaópor
  • 2 ek víz
  • fél csomag sütőpor

Gesztenyehab:
  • 250 g gesztenyepüré
  • 80 g kristálycukor 
  • 80 ml tej 
  • 10 g zselatin 
  • 3 ek rum 
  • 300 ml habtejszín (növényi alapú)
  • meggylekvár

Csokoládé bevonat:
  • 50 g étcsokoládé 
  • 50 ml habtejszín 
  • 1 ek méz

 A gluténmentesség jegyében 2 tojásos, rizslisztes vizes piskótát sütöttem. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kis sóval és a cukor harmadával kemény habbá vertem. A sárgákat a maradék cukorral fehéredésig kevertem, kanalanként hozzáadtam a vizet, és mindegyik után alaposan kidolgoztam a masszát. Hozzászitáltam a liszttel elkevert kakaóport és sütőport, majd összeforgattam a habbal. A tortaforma alját sütőpapírral béleltem, ebbe öntöttem a keveréket és a forma falára felhúztam. Így a sütés után is vízszintes tetejű piskótát kaptam. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem. Még melegen kivettem a formából és kettévágtam. A lapokat kihűtöttem és meggylekvárral megkentem. A lapokat visszahelyeztem a tortaformába és a tetejét is megkentem lekvárral. A gesztenyemasszát, a cukorral és a tejjel botmixerrel pürésítettem majd felforraltam. Hozzákevertem az ötször mennyiségű (50 ml) tejben elkevert, majd mikrohullámú sütőben felforrósított zselatint. A krémet kihűtöttem, hozzákevertem a rumot és a kemény habbá vert tejszínt. A gesztenyehabot a torta tetejére simítottam. Mivel a hab elég sok lett, ezért a tortaformát papírlapok segítségével magasítottam. 4 órára hűtőbe tettem a tortát dermedni. A tetejére egy új csokoládékrémet készítettem, ami nem bizonyult túl sikeresnek. :-) A habtejszínt a mézzel felforraltam és hozzátördeltem a csokoládét. Miután elolvadt a torta tetejére öntöttem és hűtőbe tettem dermedni. Erre a dermedésre sajnos az idők végezetéig várhattam volna. :-) Folyós maradt, így a következő próbálkozáskor maradok a hagyományos csokoládé bevonatnál. 
A tegnapi tesztalanyok András, Gábor és Kornél voltak. A tippjeiket most nem részletezném, összefoglalólag csak annyit, volt aki a gesztenyét, volt aki a meggylekvárt nem fedezte fel a tortában. Viszont mindhárman tévesen jelölték meg a karamellt, mint összetevőt. Külön pont Kornélnak, aki a rizslisztet felismerte. A nyertes Gábor lett 5 alkotóelem felismerésével. A nyereménye az, hogy a következő tarokkszeánsz előtt ő választhatja ki mit süssek. :-) Van egy olyan érzésem, hogy sós sütemény lesz a befutó. Ez a torta alkalmas lesz további kísérletezésre, a csokoládémázat leszámítva. A 2.0-ásverzióba én készítem majd a gesztenyepürét szelídgesztenyéből. Lehet, hogy kiderül, hogy a gyártás során kerül bele valami adalékanyag, amit nem szeret Ildikó, s emiatt mellőzi/te annyi ideje a gesztenyés süteményeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése