Ez egy kísérletsorozat első része. A cél, olyan
gesztenyés sütemény készítése amit Ildikó is megenne, sőt mi több, esetleg szeretné
is. (tudom, nem kis célok ezek :-), de kevesebbet felesleges lenne kitűzni)
Első lépés a megfelelő torta kiválasztása. Nem szeretném, hogy a gesztenye
agyonnyomja az egészet ezért esett a választás erre a habos-babos tortára. Elsőre
egyszerű bolti gesztenyemasszával futottam neki a dolognak. A kísérleti alanyok
a tarokkos kör pénteki résztvevői voltak. Egy kis játékot is társítottam a
kóstolás mellé. A feladat az volt, hogy minél több alkotóelemet ismerjenek fel
a tortából. Az eredmény eléggé meglepő volt. De lássuk is a Gesztenye Gusztika
:-) 1.0-ás verzióját.
GESZTENYEHAB
TORTA
Hozzávalók: (18 cm-es tortakarikához)
Piskóta:
- 2 tojás
- 40 g porcukor
- 50 g rizsliszt
- 10 g holland kakaópor
- 2 ek víz
- fél csomag sütőpor
Gesztenyehab:
- 250 g gesztenyepüré
- 80 g kristálycukor
- 80 ml tej
- 10 g zselatin
- 3 ek rum
- 300 ml habtejszín (növényi alapú)
- meggylekvár
Csokoládé bevonat:
- 50 g étcsokoládé
- 50 ml habtejszín
- 1 ek méz
A gluténmentesség jegyében 2 tojásos, rizslisztes
vizes piskótát sütöttem. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kis sóval és
a cukor harmadával kemény habbá vertem. A sárgákat a maradék cukorral
fehéredésig kevertem, kanalanként hozzáadtam a vizet, és mindegyik után
alaposan kidolgoztam a masszát. Hozzászitáltam a liszttel elkevert kakaóport és
sütőport, majd összeforgattam a habbal. A tortaforma alját sütőpapírral
béleltem, ebbe öntöttem a keveréket és a forma falára felhúztam. Így a sütés
után is vízszintes tetejű piskótát kaptam. 180 fokra előmelegített sütőben kb.
20 perc alatt megsütöttem. Még melegen kivettem a formából és kettévágtam. A
lapokat kihűtöttem és meggylekvárral megkentem. A lapokat visszahelyeztem a tortaformába
és a tetejét is megkentem lekvárral. A gesztenyemasszát, a cukorral és a tejjel
botmixerrel pürésítettem majd felforraltam. Hozzákevertem az ötször mennyiségű
(50 ml) tejben elkevert, majd mikrohullámú sütőben felforrósított zselatint. A
krémet kihűtöttem, hozzákevertem a rumot és a kemény habbá vert tejszínt. A
gesztenyehabot a torta tetejére simítottam. Mivel a hab elég sok lett, ezért a
tortaformát papírlapok segítségével magasítottam. 4 órára hűtőbe tettem a tortát
dermedni. A tetejére egy új csokoládékrémet készítettem, ami nem bizonyult túl
sikeresnek. :-) A habtejszínt a mézzel felforraltam és hozzátördeltem a
csokoládét. Miután elolvadt a torta tetejére öntöttem és hűtőbe tettem
dermedni. Erre a dermedésre sajnos az idők végezetéig várhattam volna. :-)
Folyós maradt, így a következő próbálkozáskor maradok a hagyományos csokoládé
bevonatnál.
A tegnapi tesztalanyok András, Gábor és Kornél voltak. A tippjeiket most nem részletezném, összefoglalólag csak annyit, volt aki a gesztenyét, volt aki a meggylekvárt nem fedezte fel a tortában. Viszont mindhárman tévesen jelölték meg a karamellt, mint összetevőt. Külön pont Kornélnak, aki a rizslisztet felismerte. A nyertes Gábor lett 5 alkotóelem felismerésével. A nyereménye az, hogy a következő tarokkszeánsz előtt ő választhatja ki mit süssek. :-) Van egy olyan érzésem, hogy sós sütemény lesz a befutó. Ez a torta alkalmas lesz további kísérletezésre, a csokoládémázat leszámítva. A 2.0-ásverzióba én készítem majd a gesztenyepürét szelídgesztenyéből. Lehet, hogy kiderül, hogy a gyártás során kerül bele valami adalékanyag, amit nem szeret Ildikó, s emiatt mellőzi/te annyi ideje a gesztenyés süteményeket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése