Ildikó nagy kedvence a karamell, szóval ezzel nem
lehet nála mellélőni. Megismerkedésünk után az egyik első süteményem is a
karamellára épített.
Karamell
szelet
Hozzávalók a lapokhoz: (25*35 cm-es tepsihez)
- 150 g finomliszt
- 150 g rétesliszt
- fél csomag sütőpor
- 100 g vaj
- 80 g cukor
- 1 ek tejföl
- 1 tojás
A krémhez:
- 50 g liszt
- 200 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 500 ml tej
- 100 g vaj
A lisztet a vajjal és a
sütőporral összemorzsoltam. Hozzáadtam a cukrot, a felvert tojást és a tejfölt
és rugalmas tésztát gyúrtam belőle. 30 percre folpackba csomagolva hűtőbe
tettem pihenni. 4 darabba vágtam és a sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtottam. A
lapokat 15 perc alatt 180 fokra előmelegített sütőben halványbarnára sütöttem.
Kihűtöttem. A krémhez a lisztet, a vaníliás cukorral, a liszttel és a cukor
felével csomómentesre elkevertem. A többi cukrot egy serpenyőben
karamellizáltam. Hozzáöntöttem a tejes keveréket és sűrűre felfőztem.
Szobahőmérsékletűre hűtöttem, majd eldolgoztam benne a vajat. A lapokat
megkentem, a tetejét olvasztott étcsokoládéval vontam be.
Bűnösen finom, és nagyon olcsó édesség. Egy
napot nem árt pihentetni, hogy az ízek összeérjenek és a lapok bepuhuljanak.
2014.08.01.
2014.08.01.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése