2015. november 18., szerda

Karamell szelet

Ildikó nagy kedvence a karamell, szóval ezzel nem lehet nála mellélőni. Megismerkedésünk után az egyik első süteményem is a karamellára épített.

Karamell szelet

Hozzávalók a lapokhoz: (25*35 cm-es tepsihez)
  • 150 g finomliszt
  • 150 g rétesliszt
  • fél csomag sütőpor
  • 100 g vaj
  • 80 g cukor
  • 1 ek tejföl
  • 1 tojás

A krémhez:
  • 50 g liszt
  • 200 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 500 ml tej
  • 100 g vaj

A lisztet a vajjal és a sütőporral összemorzsoltam. Hozzáadtam a cukrot, a felvert tojást és a tejfölt és rugalmas tésztát gyúrtam belőle. 30 percre folpackba csomagolva hűtőbe tettem pihenni. 4 darabba vágtam és a sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtottam. A lapokat 15 perc alatt 180 fokra előmelegített sütőben halványbarnára sütöttem. Kihűtöttem. A krémhez a lisztet, a vaníliás cukorral, a liszttel és a cukor felével csomómentesre elkevertem. A többi cukrot egy serpenyőben karamellizáltam. Hozzáöntöttem a tejes keveréket és sűrűre felfőztem. Szobahőmérsékletűre hűtöttem, majd eldolgoztam benne a vajat. A lapokat megkentem, a tetejét olvasztott étcsokoládéval vontam be.
Bűnösen finom, és nagyon olcsó édesség. Egy napot nem árt pihentetni, hogy az ízek összeérjenek és a lapok bepuhuljanak. 

2
014.08.01.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése