2015. november 8., vasárnap

Nutellás sajttorta

A tegnap, a halászlé főzésről szólt. Reggel 8-kor kezdtem neki, 9-kor már forrt, fél háromkor lekapcsoltam alatta a lángot. 150 percen keresztül passzíroztam, de megérte, tényleg minimális mennyiséget kellett kidobni. Sózás, az ízek és a sűrűség beállítása után kis edényben megfőztem külön a pontyfilét, az ikrát, a haltejet és a halmájat. Harcsából és pontyból készült, s ipari mennyiségű lett (10 liter). Lefagyasztani nem szerettük volna, reméljük, a piarista testvérek jóízűen fogyasztják majd el vacsorára. Szerintem jut belőle holnapra is. Ámen. :-)  "Éjféltájban a halikra jó hatással van a palikra." :-) Bocs Pali, de egyszerűen nem hagyhattam ki. Tegnap este amikor hazaértem fülembe csengett Ildikó utolsó mondata: "Egy kiló kenyérrel meg a halászlével már biztos jól laknak a tesók". Nem akartam süteményt sütni, de hajnal háromkor mégis nekiálltam egynek. Igaz, ezt sütni nem kellett. Utólag is elnézést kérek a szomszédoktól. Szerintem mondhattak cifrákat amikor felébredtek az aprítógép vagy a habverő zúgására. Sajna végül is Cegi "sütigyomrába" nem jutott ebből a finomságból, de ami késik az eljön. Szóval süti, sütés nélkül:

NUTELLÁS SAJTTORTA

Hozzávalók: (18 cm-es tortaformához)
  • 200 g nutella
  • 125 g zabkeksz
  • 60 g vaj
  • 250 g mascarpone (vagy másfajta krémsajt)
  • 100 g porcukor
  • 6 g zselatin
  • 30 ml tej


A kekszet az aprítógépben ledaráltam, a felforrósított vajjal meglocsoltam, s elkevertem benne. A tortaforma alján egyenletesen elterítettem, egy pohár sima aljával kissé lenyomkodtam. A szobahőmérsékletű sajtot a porcukorral habosra kevertem. Hozzáadtam a nutellát, majd az előzőleg tejbe beáztatott és felmelegített zselatint. A habverő legnagyobb fokozatával 3 percig kevertem. A kekszalapra öntöttem és 4 órára hűtőbe tettem dermedni. Tálalás előtt egy hajszárítóval körbemelegítettem a formát, így a karika szépen lecsúszott róla. Korábban már kétszer is készítettem ilyen tortát, de most sikerült igazán finomra. Az első alkalommal túlságosan édes lett, másodjára meg zselatin nélkül készítettem, s így a forma lecsatolása után pohárdesszertté változott. :-) Akinek éppen van otthon földimogyorója, durvára vágva megszórhatja a torta tetejét. Nálam ez most kimaradt.
Na jó, azért a halászléről is teszek fel képeket. J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése