A tegnap, a halászlé főzésről szólt. Reggel 8-kor
kezdtem neki, 9-kor már forrt, fél háromkor lekapcsoltam alatta a lángot. 150
percen keresztül passzíroztam, de megérte, tényleg minimális mennyiséget
kellett kidobni. Sózás, az ízek és a sűrűség beállítása után kis edényben
megfőztem külön a pontyfilét, az ikrát, a haltejet és a halmájat. Harcsából és
pontyból készült, s ipari mennyiségű lett (10 liter). Lefagyasztani nem
szerettük volna, reméljük, a piarista testvérek jóízűen fogyasztják majd el vacsorára.
Szerintem jut belőle holnapra is. Ámen. :-) "Éjféltájban a halikra jó hatással van a palikra." :-) Bocs Pali, de
egyszerűen nem hagyhattam ki. Tegnap este amikor hazaértem fülembe csengett Ildikó
utolsó mondata: "Egy kiló kenyérrel meg a halászlével már biztos jól
laknak a tesók". Nem akartam süteményt sütni, de hajnal háromkor mégis nekiálltam
egynek. Igaz, ezt sütni nem kellett. Utólag is elnézést kérek a szomszédoktól.
Szerintem mondhattak cifrákat amikor felébredtek az aprítógép vagy a habverő
zúgására. Sajna végül is Cegi "sütigyomrába" nem jutott ebből a
finomságból, de ami késik az eljön. Szóval süti, sütés nélkül:
NUTELLÁS
SAJTTORTA
Hozzávalók: (18 cm-es tortaformához)
- 200 g nutella
- 125 g zabkeksz
- 60 g vaj
- 250 g mascarpone (vagy másfajta krémsajt)
- 100 g porcukor
- 6 g zselatin
- 30 ml tej
A kekszet az aprítógépben ledaráltam, a
felforrósított vajjal meglocsoltam, s elkevertem benne. A tortaforma alján egyenletesen
elterítettem, egy pohár sima aljával kissé lenyomkodtam. A szobahőmérsékletű
sajtot a porcukorral habosra kevertem. Hozzáadtam a nutellát, majd az előzőleg
tejbe beáztatott és felmelegített zselatint. A habverő legnagyobb fokozatával 3
percig kevertem. A kekszalapra öntöttem és 4 órára hűtőbe tettem dermedni.
Tálalás előtt egy hajszárítóval körbemelegítettem a formát, így a karika szépen
lecsúszott róla. Korábban már kétszer is készítettem ilyen tortát, de most sikerült
igazán finomra. Az első alkalommal túlságosan édes lett, másodjára meg zselatin
nélkül készítettem, s így a forma lecsatolása után pohárdesszertté változott.
:-) Akinek éppen van otthon földimogyorója, durvára vágva megszórhatja a torta tetejét.
Nálam ez most kimaradt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése