A múlt szombaton indult a "friss házi olasz
tészta" sorozatom a sütőtökös raviolival. Ezt folytattam ma. A múlt héten
nem volt nálam a mérlegem, ezért a liszt kicsit megszaladt a tésztába, de most
előre kimért alapanyagokkal érkeztem. Szebb is, puhább is lett a tésztám. A
tésztagépünk még a legkisebb fokozaton sem adott olyan vékony tésztát, mint szerettem
volna, ezért most még nyújtófával is rásegítettem a dologra. S most nem
raviolit, hanem tortellinit készítettem.
Ricottás-diós
tortellini
A tésztához (2 személyre):
- 200 g liszt
- 2 egész tojás
- fél tk só
A lisztet a tojással, sóval és egy kis vízzel
ruganyos tésztává gyúrtam. Folpackba csavarva 40 percre a hűtőbe tettem pihenni.
Ezután a tésztát a tésztagéppel kinyújtottam (minden fokozaton kétszer engedtem
át) és még utána nyújtófával is tovább vékonyítottam. Derelyemetélővel 6 cm-es
négyzetekre vágtam.
A töltelékhez:
- 1 tk bazsalikom
- 2 ek vaj
- 150 g dió
- 250 g ricotta
- 1 tk só
- 10 g reszelt parmezán
- 1 tk őrölt szerecsendió
A mártáshoz:
- 100 g krémes gorgonzola
- 100 ml tej
- 10 g reszelt parmezán
- őrölt szerecsendió
- só
Egy serpenyőben megolvasztottam a vajat.
Megpirítottam a bazsalikomot és a diót. Késes robotgépbe tettem. Sóztam, hozzáadtam
a parmezánt, a ricottát és a szerecsendiót. Krémes állagot igyekeztem elérni. A
tésztanégyzetek közepére tettem egy kiskanálnyit belőle, majd megvizeztem a
szélét. Átlósan félbehajtottam és alaposan összenyomkodtam a széleket. A
hajtott felén levő két sarkát gyűrűszerűen összetekertem és összecsíptem. Sós
lobogó vízben, miután feljöttek a víz színére, 5 percig főztem. Közben elkészítettem
a mártást. Egy serpenyőben felolvasztottam a gorgonzolát. Hozzáadtam a
parmezánt, a tejet és megfűszereztem. A kifőtt tésztát a mártásos serpenyőbe
szűrtem és alaposan összeforgattam.
Nekem személy szerint az eheti tészta jobban ízlett,
s külalakra is jobb volt. Nem mondom, hogy minden másnap tésztagyurmáznék egy
ebédért (mert azért nekem megtartott vagy egy órát mire meghajtogattam a tortelliniket),
de alkalmanként érdemes kicsit szöszmötölni a konyhába. A végeredmény mindenért
kárpótol. Ha nem is olasz vonalon (hanem ázsiain), folytatódnak a
tésztaszombatok. :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése