2015. december 5., szombat

Ricottás-diós tortellini

A múlt szombaton indult a "friss házi olasz tészta" sorozatom a sütőtökös raviolival. Ezt folytattam ma. A múlt héten nem volt nálam a mérlegem, ezért a liszt kicsit megszaladt a tésztába, de most előre kimért alapanyagokkal érkeztem. Szebb is, puhább is lett a tésztám. A tésztagépünk még a legkisebb fokozaton sem adott olyan vékony tésztát, mint szerettem volna, ezért most még nyújtófával is rásegítettem a dologra. S most nem raviolit, hanem tortellinit készítettem.

Ricottás-diós tortellini

A tésztához (2 személyre):
  • 200 g liszt
  • 2 egész tojás
  • fél tk só


A lisztet a tojással, sóval és egy kis vízzel ruganyos tésztává gyúrtam. Folpackba csavarva 40 percre a hűtőbe tettem pihenni. Ezután a tésztát a tésztagéppel kinyújtottam (minden fokozaton kétszer engedtem át) és még utána nyújtófával is tovább vékonyítottam. Derelyemetélővel 6 cm-es négyzetekre vágtam.

A töltelékhez:
  • 1 tk bazsalikom
  • 2 ek vaj
  • 150 g dió
  • 250 g ricotta
  • 1 tk só
  • 10 g reszelt parmezán
  • 1 tk őrölt szerecsendió

 A mártáshoz:
  • 100 g krémes gorgonzola
  • 100 ml tej
  • 10 g reszelt parmezán
  • őrölt szerecsendió

 Egy serpenyőben megolvasztottam a vajat. Megpirítottam a bazsalikomot és a diót. Késes robotgépbe tettem. Sóztam, hozzáadtam a parmezánt, a ricottát és a szerecsendiót. Krémes állagot igyekeztem elérni. A tésztanégyzetek közepére tettem egy kiskanálnyit belőle, majd megvizeztem a szélét. Átlósan félbehajtottam és alaposan összenyomkodtam a széleket. A hajtott felén levő két sarkát gyűrűszerűen összetekertem és összecsíptem. Sós lobogó vízben, miután feljöttek a víz színére, 5 percig főztem. Közben elkészítettem a mártást. Egy serpenyőben felolvasztottam a gorgonzolát. Hozzáadtam a parmezánt, a tejet és megfűszereztem. A kifőtt tésztát a mártásos serpenyőbe szűrtem és alaposan összeforgattam.

Nekem személy szerint az eheti tészta jobban ízlett, s külalakra is jobb volt. Nem mondom, hogy minden másnap tésztagyurmáznék egy ebédért (mert azért nekem megtartott vagy egy órát mire meghajtogattam a tortelliniket), de alkalmanként érdemes kicsit szöszmötölni a konyhába. A végeredmény mindenért kárpótol. Ha nem is olasz vonalon (hanem ázsiain), folytatódnak a tésztaszombatok. :-)

Nincsen ebéd süti nélkül. :-) A piacról két óriási citromos mignon:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése