2015. szeptember 24., csütörtök

Bouello vagy Raffanty

Az utóbbi napok linzerkarikái és pitéi jelentős mennyiségű tojásfehérjét hagytak maguk után. :-) Ezt a problémát pedig orvosolni kellett valahogy. Így sikerült:

Bounty + Raffaello = Bouello *

vagy

Raffaello + Bounty = Raffanty

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

A tésztához:

240 g tojásfehérje (6 tojás)
200 g cukor
200 g kókuszreszelék

A krémhez:

400 ml tej
100 g cukor
100 g kókuszreszelék
40 g tejszínes pudingpor
100 g fehér csokoládé
350 ml habtejszín

A díszítéshez:

150 ml habtejszín
40 g cukor
1 cs habfixáló

Két sütőpapírra rajzoltam két-két 18 cm átmérőjű kört és egy-egy nagy tepsi aljára fektettem. Így könnyebb eloszlatni rajta a masszát. A tésztát két részletben készítettem el. 120 g tojásfehérjét kis sóval alacsony fokozaton elkezdtem habbá verni, amikor már volt tartása hozzáadtam a 100 g porcukrot és kemény habot vertem belőle. Óvatosan hozzáforgattam a 100 g apró kókuszreszeléket, hogy a hab ne törjön össze. Az egyik tepsin levő két körön egyenletesen elkentem a masszát s 170 fokra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt megsütöttem a lapokat. A sütőpapírt óvatosan fejtettem le róla. Aztán a második menetben ugyanígy jártam el. A négy lapot kihűtöttem. Közben elkészítettem a krémet. A pudingport 100 ml tejjel csomómentesre kevertem, majd a maradék tejjel a cukorral és a kókuszreszelékkel (ami lehet nagyobb szemű is) sűrűre felfőztem állandó kevergetés mellett. A még meleg krémbe beletördeltem a fehércsokoládét és csomómentesre kevertem. A krémet kihűtöttem majd botmixer segítségével simára pürésítettem. A habtejszínt kemény habbá vertem és hozzáadtam a krémhez. Nem kicsit ijedtem meg, hogy milyen lágy a krém. Szegény Ildikót ugrasztottam a Tescoba zselatinért (hozott is 8-at), de a hűtőben észhez tért a krém, szilárdult kicsit. Ha lett volna otthon zselatin, akkor csípőből tettem volna bele, így utólag viszont egyáltalán nem bánom,  hogy nem volt. A tésztalapokat szándékosan kicsit nagyobbra készítettem így körbe kellett vágnom, de így a széle is szép maradt. Az egyik lapot visszatettem a tortakarikába, majd eloszlattam rajta a krém negyedét. Ezt még háromszor ismételtem meg, így a tortát betöltöttem, majd 24 órára a hűtőbe tettem dermedni. A díszítéshez a habtejszínt a cukorral és a habfixálóval kemény habbá vertem, majd a torta oldalát bevontam vele. Fésűkártyával és reszelt étcsokoládéval díszítettem, a tetejére idomítózsákkal (jó kis szó mi?) igyekeztem mintákat rajzolni.Szerintem nem csak esztétikus, de finom is lett. Külön érdeme, hogy lisztet nem tartalmaz.
Holnap a koránkelő édesszájú tanerő nyugodtan szolgálja ki magát vele a Piár hűtőjéből. Jó étvágyat és kitartást a hét utolsó tanítási napjához. Találkozunk a Tágas Téren. :-) Ezzel a tortával kívánok nagyon sok boldog születésnapot Szilviának. Egy napot ugyan késtem a képekkel, de annál nagyobb szeretettel küldöm.
Ja a sütemény nevét illetően szavazást írok ki. Kommentbe írjátok le, hogy akkor Bouello vagy Raffanty legyen a torta neve. :-)
Előre is köszönöm a hozzászólásokat.

* Copyright by szandi http://www.sutikbirodalma.hu/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése