2015. szeptember 13., vasárnap

Mákos zserbó

Mákos zserbó

Hozzávalók: (35 cm * 30 cm-es gáztepsihez)

A tésztához:

500 g liszt
250 g vaj
60 g kristálycukor
100 ml tej
2 tojássárgája
3 ek tejföl
20 g élesztő
kis só

A töltelék:

600 g szilvalekvár
300 g darált mák
200 g porcukor
1 tk fahéj
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

A tetejére:

125 g étcsokoládé
30 g vaj
3 ek olaj

Az élesztőt a cukorral, meglangyosított tejben felfuttattam. A vajat a liszttel elmorzsoltam. Beletettem az összes hozzávalót és 10 perc kitartó dagasztással rugalmas tésztát kaptam. 30 percre letakartam, langyos helyen pihentettem. A töltelék összetevőit a lekvárt leszámítva egy tálban összekevertem. A tésztát 4 részre osztottam és kinyújtottam. A kivajazott, lisztezett tepsibe tettem az első lapot, megkentem a lekvár harmadával, s megszórtam a cukros mák harmadával is. Megismételtem még kétszer ezt a műveletet, a negyedik lappal lefedtem a süteményt. Megszurkáltam villával a tetejét, 15 percet pihentettem, majd 170 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütöttem. Amikor kihűlt megfordítottam a süteményt, mert az alja asztallap simaságú, sokkal szebben lehet bevonni. Az új tetőt, a mikrohullámú sütőben óvatosan megolvasztott csokoládéval (amihez hozzáadtam a vajat és az olajat) vontam be. Hűtőben dermesztettem a csokit. Megmondom őszintén én nem ismertem a zserbónak csak a diós verzióját, amit többször el is készítettem már, de ez ha lehet egy kicsit közelebb áll a szívemhez, mert mind a mák, mind a szilvalekvár nagy-nagy kedvencem.
2015.09.13.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése