2015. szeptember 22., kedd

Körtés-túrós pite

Körtés-túrós pite

Hozzávalók:

A tésztához: (30 cm-es piteformához)

240 g liszt
150 g vaj
80 g porcukor
1 tojássárgája

A cukrot a liszttel elkevertem, belemorzsoltam a hideg felkockázott vajat. A tojássárgájával rugalmas tésztát gyúrtam belőle, amit 1 órán keresztül folpackba csomagolva a hűtőben pihentettem. Lisztezett deszkán kerek alakúra nyújtottam és kibéleltem vele a kivajazott, kilisztezett piteformát úgy, hogy pereme is lett. Villával megszurkáltam és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütöttem.
Közben elkészítettem a tölteléket.

700 g túró
100 g tejföl
150 g porcukor
2 tojás
1 tojásfehérje
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
3 db vilmoskörte
4 ek baracklekvár a díszítéshez

A túrót botmixer segítségével pürésítettem, a tojások fehérjén kívül hozzákevertem minden alkotóelemet, s alaposan kikevertem. A 3 tojásfehérjét kis sóval és porcukorral kemény habbá vertem és vigyázva, hogy ne törjem össze a krémbe forgattam. Beletöltöttem a piteformába, majd a felszeletelt körtével legyező alakban kiraktam a tetejét. A 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütöttem. A közepe még remegett. Ilyenkor mindig szép magas, de hűlés közben összeesik, ez a dolgok rendje. Miután kihűlt, forró baracklekvárral kentem meg a felületét.

Remélem ízlett a kör tagjainak. :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése