A többiekkel egyeztetve arra jutottam, hogy sósat is kellene vinni Kornél névnapi bulijára. Pogácsát nem volt kedvem készíteni, ezért keresgéltem a neten és ezt találtam. Tényleg egyszerű, s bár nekem nincs összehasonlítási alapom, de akik kóstólták, azt mondták a boltira hajaz, csak annál sokkal finomabb.
Sós omlós teasütemény
Hozzávalók: (1 nagy tepsihez, ami kb. 30 cm * 40 cm-es)
300 g liszt
175 g hideg vaj
2 tojássárgája
50 g tejföl
fél csomag sütőpor
3 g szárított élesztő
12 g só
A tetejére:
100 g reszelt sajt
A lisztet a sóval, élesztővel és a sütőporral elkevertem. A hideg vajjal elmorzsoltam. Siettem, hogy a kezemtől ne melegedjen meg. A felvert tojást a tejföllel simára kevertem, majd hozzáadtam a többi összetevőhöz. Rugalmas tésztát gyúrtam belőle, majd folpackkal borított tálcán kb. 2 cm vastagra nyűjtottam. Megkentem tojással és két órára a fagyasztóba tettem. Miután kivettem újra megkentem tojással, reszelt sajttal borítottam be. (Lehet lenmaggal, szezámmaggal, nagyszemű tengeri sóval vagy köménymaggal is próbálkozni.) Nagyon éles késsel kb 2 cm * 2 cm-es kockákra vágtam. 230 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöttem. Elég lett volna 25 perc is mert az eredmény nekem már kicsit túl volt az aranybarna színen, s a tészta is kicsit szárazabb lett emiatt.
No, de majd holnap, amikor is dupla adaggal "örvendeztetem" meg a templomi búcsú agapéjának résztvevőit. Szorítsatok értem holnap reggel. :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése