A jó linzertészta a cukor, zsíradék és a liszt 1-2-3 arányáról szól. Nagyon más nem is kell bele (na jó tojás azért nem árt). Sem sütőport sem más adalékanyagot nem igényel. A zsíradék sokféle lehet: vaj, margarin, sertészsír de akár egyszerű étolaj is. Persze az elsővel a legfinomabb. :-) S ami a legfontosabb, sok sütemény tésztájának az alapja. Egyszóval nem árt elsajátítani az elkészítését. Akkor lássuk.
Linzerkarika alias linzerkoszorú
Hozzávalók: (kb. 70 darabhoz)
750 g liszt
500 g vaj
250 g porcukor
2 tojássárgája
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
egy csipet só
A hideg vajat a liszttel elmorzsoltam, majd hozzáadtam a többi összetevőt és rugalmas tésztát dagasztottam belőle. Legalább 45 percre folpackba csomagolva a hűtőbe tettem pihenni. Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtottam, majd kiszaggattam. Ügyeltem arra, hogy egyforma mennyiség készüljön a lyukas és a teli verziókból is. :-) Sütőpapírral bélelt tepsiben 220 fokon 7-8 perc alatt halványbarnára sütöttem, sőt inkább volt az sárga, mintsem barna. A kihűlt korongokat házi sárgabaracklekvárral ragasztottam össze. Mivel elég édes volt, a porcukrozástól most eltekintettem. Az adag fele Kornél névnapi buliján landolt. A másik fele a holnapi piarista templomi búcsú agapéján kerül terítékre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése