2015. szeptember 30., szerda

Csokoládétorta

János bácsinak (aki "a legutóbbi mérések szerint 168,5 cm magas. Ez pedig mind tegezhető.") Ez a torta a ma délutáni összejövetelre készült.

Csokoládétorta

Hozzávalók: a 26 cm-es + a 18 cm-es tortaformákhoz
·         80 g + 40 g holland kakaópor
·         270 g + 135 g liszt
·         200 g +100 g porcukor a tojássárgájához + 80 g + 40 g porcukor a tojásfehérjéhez
·         4 +2 tojás
·         1+ ½ csomag sütőpor
·         150 ml + 75 ml tej
·         150 ml + 75 ml olaj.

A tojásokat kettéválasztottam; a fehérjét kis sóval és a porcukorral kemény habbá vertem, a sárgákat a cukorral pedig fehéredésig kevertem. Hozzáadtam az olajat és a tejet, majd a sütőporos-kakaóporos lisztet szitáltam hozzá, több részletben. A robotgéppel (nem kapcsoltam be, így nem szállt fel a liszt. J) elkevertem a hozzávalókat. A hab első harmadával fellazítottam a masszát, majd a maradékkal óvatosan összeforgattam a tésztát. A forma oldalára felhúztam masszát; de –mint látjátok–, nem eléggé, mert egy kicsit púpos lett a tészta. Azonban –mint ahogy az olajos piskótától el is várható– nem esett be a közepe a sütés után sem. 180 fokos sütőben 45 percig sütöttem, majd még melegen kivettem a formából. Mindkét piskótát 3-3 lapba vágtam szét, és kihűtöttem a lapokat. Ezután átteleportáltam a rendház konyhájába. J Hálás köszönet a fuvarért, valamint az eszköz- és áramhasználatért J, így azért sokkal kényelmesebb volt. 
A krémhez:
·         10 tojás
·         500 g kristálycukor
·         4 cs vaníliáscukor
·         625 g 60%-os étcsokoládé
·         625 g vaj
·         80 g holland kakaópor

A tojásokat a cukrokkal állandó kevergetés mellett felmelegítettem, de csak annyira, hogy a cukor teljes egészében felolvadjon. Vigyázni  kell, nehogy cukros rántottát kapjatok. J  Robotgéppel (de micsoda robotgéppel!) addig habosítottam, amíg szobahőmérsékletűre nem hűlt. Hozzáadtam a felkockázott vajat. Nem kell aggódni, ha a vaj hideg, majd az időközben gőz fölött felolvasztott csokoládé (amiben a kakaóport is simára kevertem) megmelegíti kicsit. Ez a krém nagyon hálás; ha kicsit mégis lágy lenne, a hűtőben pillanatok alatt kellő keménységűre dermed. Nem érdemes margarinnal próbálkozni, mert az íze és az állaga sem hasonlítható a vajéhoz. J Betöltöttem a lapokat, majd az emeletet is a helyére emeltem. Kívülről is bevontam a krémmel, és fésűkártyával díszítettem a torta oldalát. Habzsák segítségével igyekeztem különböző mintákat rajzolni, több-kevesebb sikerrel. J Remélem, ízlett az ünnepeltnek és résztvevőknek is. Szeretném megköszönni a felkérést, borzasztóan örülök, hogy rám gondoltatok, remélem megérte ezt a kockázatot vállalni. Köszönöm Bubori nagymamának a gyors és szakszerű tortaszeletelést J Ja, és köszönet Zsuzsinak a szeletfotóért! J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése