János bácsinak (aki "a legutóbbi mérések szerint 168,5
cm magas. Ez pedig mind tegezhető.") Ez a torta a ma délutáni
összejövetelre készült.
Csokoládétorta
Hozzávalók: a 26 cm-es + a 18 cm-es tortaformákhoz
·
80 g + 40 g holland kakaópor
·
270 g + 135 g liszt
·
200 g +100 g porcukor a tojássárgájához + 80 g + 40 g
porcukor a tojásfehérjéhez
·
4 +2 tojás
·
1+ ½ csomag sütőpor
·
150 ml + 75 ml tej
·
150 ml + 75 ml olaj.
A tojásokat kettéválasztottam; a fehérjét kis sóval és a
porcukorral kemény habbá vertem, a sárgákat a cukorral pedig fehéredésig
kevertem. Hozzáadtam az olajat és a tejet, majd a sütőporos-kakaóporos lisztet
szitáltam hozzá, több részletben. A robotgéppel (nem kapcsoltam be, így nem
szállt fel a liszt. J) elkevertem a hozzávalókat. A hab első
harmadával fellazítottam a masszát, majd a maradékkal óvatosan
összeforgattam a tésztát. A forma oldalára felhúztam masszát; de –mint látjátok–,
nem eléggé, mert egy kicsit púpos lett a tészta. Azonban –mint ahogy az olajos
piskótától el is várható– nem esett be a közepe a sütés után sem. 180 fokos
sütőben 45 percig sütöttem, majd még melegen kivettem a formából. Mindkét
piskótát 3-3 lapba vágtam szét, és kihűtöttem a lapokat. Ezután átteleportáltam
a rendház konyhájába. J Hálás köszönet
a fuvarért, valamint az eszköz- és áramhasználatért J, így azért sokkal kényelmesebb
volt.
A krémhez:
·
10 tojás
·
500 g kristálycukor
·
4 cs vaníliáscukor
·
625 g 60%-os étcsokoládé
·
625 g vaj
·
80 g holland kakaópor
A tojásokat a cukrokkal állandó kevergetés mellett
felmelegítettem, de csak annyira, hogy a cukor teljes egészében felolvadjon.
Vigyázni kell, nehogy cukros rántottát
kapjatok. J Robotgéppel
(de micsoda robotgéppel!) addig habosítottam, amíg szobahőmérsékletűre nem
hűlt. Hozzáadtam a felkockázott vajat. Nem kell aggódni, ha a vaj hideg, majd
az időközben gőz fölött felolvasztott csokoládé (amiben a kakaóport is
simára kevertem) megmelegíti kicsit. Ez a krém nagyon hálás; ha kicsit mégis lágy
lenne, a hűtőben pillanatok alatt kellő keménységűre dermed. Nem érdemes
margarinnal próbálkozni, mert az íze és az állaga sem hasonlítható a vajéhoz. J Betöltöttem a
lapokat, majd az emeletet is a helyére
emeltem. Kívülről is bevontam a krémmel, és fésűkártyával díszítettem a torta
oldalát. Habzsák segítségével igyekeztem különböző mintákat rajzolni, több-kevesebb
sikerrel. J Remélem,
ízlett az ünnepeltnek és résztvevőknek is. Szeretném megköszönni a felkérést,
borzasztóan örülök, hogy rám gondoltatok, remélem megérte ezt a kockázatot
vállalni. Köszönöm Bubori nagymamának a gyors és szakszerű tortaszeletelést J Ja, és
köszönet Zsuzsinak a szeletfotóért! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése