Már rég tervben volt ennek a tortának az elkészítése (is).
Tudom, túl sok "poén" nincs benne, maximum a karamelltető
elkészítése, de akkor is érdekelt. A tegnapi csokoládétorta krémje jó alapnak
ígérkezett (illetve a múlt heti Raffanty, ami ugye 4 lapból készült), így aztán
nekivágtam a kalandnak. :-)
Dobostorta: (14 cm-es tortához, a kísérletezéshez bőségesen
elegendő ekkora is)
A piskótához:
4 tojás
80 g liszt
80 g porcukor
fél csomag sütőpor
A félreértések elkerülése végett elárulom, nem egy piskótát
kell készíteni és azt szétvágni 6 lappá, hanem 6 különálló lapot kell sütni.
Hogy nem tart ez órákig? Elárulom. Itt jön elő a kis torta előnye illetve egy
szerencsés tepsi. Bár minden recept azt írja, hogy lehetőség szerint egyszerre
csak egy tepsi legyen a sütőben ha piskótáról van szó, de szerintem ez nem
olyan nagy baj, s azért nem mindegy hogy 20 perc alatt készülnek el a lapok, vagy két
óra alatt. Szóval fogtam a legnagyobb tepsimet, ami kb. 30 cm * 40 cm-es és a
hátára feszített sütőpapírra négy 14 cm átmérőjű kört rajzoltam, egymástól és a
tepsi szélétől is a lehető legtávolabb. Van egy olyan fajta tepsim is ami
pontosan beleillik a sütőm nútjaiba, arra pedig két karika került. A rajzolásra
müzlis tálakat használtam. Így aztán megvolt a hat lap helye. A sütőt
előmelegítettem 180 fokra. A tojásokat szétválasztottam. A fehérjét kicsi sóval
és a porcukor felével kemény habbá vertem. A maradék cukorral a sárgákat
fehéredésig habosítottam. A fehérjék habjával lazítottam a krémet, majd több részletben beleszitáltam a sütőporos lisztet és a masszához
forgattam. A körök közepére halmoztam a tésztát és spatula segítségével
elsimítottam úgy, hogy kicsit túllógjanak a körök szélén. A lapokat kisütöttem,
kihűtöttem, leválasztottam óvatosan a sütőpapírról, majd a müzlis tál
segítségével szabályos köröket vágtam ki belőlük (a piskótaszéleket gondosan
"felporszívóztam" :-) ) Elővettem a hűtőből a krémet.
Hozzávalók a krémhez:
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
100 g kristálycukor
125 g 60%-os étcsokoládé
125 g vaj
25 g holland kakaópor
A krém hasonlóan készül, mint a tegnapi csokoládétortáé. A
tojásokat a cukrokkal állandó kevergetés mellett felmelegítettem, de csak
annyira, hogy a cukor teljes egészében felolvadjon. Robotgéppel addig habosítottam, amíg szobahőmérsékletűre
nem hűlt. Hozzáadtam a felkockázott vajat. Nem kell aggódni, ha a vaj hideg,
majd az időközben gőz fölött felolvasztott csokoládé (amiben a kakaóport is
simára kevertem) megmelegíti kicsit. Betöltöttem 5 lapot (legszebbet
félretettem), kívülről is bevontam a krémmel, és fésűkártyával díszítettem a
torta oldalát. 80 g kristálycukrot serpenyőben kis lángon megolvasztottam és
aranyszínű karamellt készítettem belőle. Az események innentől felpörögtek, nem
is tudtam megörökíteni az egyes fázisokat. :-( A következő eszközöket
készítsétek elő. Fémtálca, ami bírja a hőt és a késkarcolásokat, vagy
legalábbis nem kár érte. :-) Egy éles kés, aminek a pengéje egyenes és legalább
olyan hosszú, mint a torta átmérője. S végezetül vajat is készítsetek ki,
amivel a kést folyamatosan kenni kell. Szóval a forró karamellt a hatodik lap
közepére öntöttem, spatulával gyorsan elsimítottam (borzasztó gyorsan
dermed, szóval a kezetek járjon szaporán). A megvajazott késsel kijelöltem a
vágás helyét, majd egy csapó mozdulattal ráütöttem a késre és jó esetben szépen
szétpattant a karamell. A szakzsargonban az ilyen kést csapókésnek hívják.
Minden vágás előtt megvajaztam a kést, különben a karamell marasztalta volna
:-), a lecsorgó részeket is levagdostam. 12 cikkre vágtam a tetőt, és
ugyanabban a sorrendben a torta tetejére pakoltam őket. Megmondom őszintén,
hogy eléggé béna voltam :-), de azért elsőre nem is olyan rossz. Már csak a
gyakorlás miatt is el kell majd készíteni a közeljövőben még egyszer ezt a
tortát. :-) Forró késsel vágtam fel a tortát. Egy Pac-Man formányit meghagytunk
belőle, s bevittük a rendházba és a kollégiumba. Ezek a torták a
leglehetetlenebb helyen és időben támadnak az emberre :-) A szeletfotók nem
nagyon sikerültek, de annyi látszik, hogy a digitális mérlegnek köszönhetően
egyenletesek lettek a krémrétegek és a tészta-krém aránnyal sincs gond,
legalábbis amennyire cukrászdai emlékeimre hagyatkozhatok. Ennek a tortának
viszont következményei lesznek és ezt nyugodtan vegyétek fenyegetésnek. :-) Ilyen
méretben bátran neki lehet vágni az ehhez hasonló soklapos csodáknak, mint pl.:
Hunyadi torta vagy az Eszterházy torta (bár ez utóbbit már készítettem a
télen). Szóval amennyire biztosan bármit is meg lehet ígérni, folytatása
következik. :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése