2015. október 14., szerda

Almás lepény

Almás lepény

Hozzávalók: (32 cm-es piteformához)

A tésztához:

250 g liszt
125 g vaj
1 tojássárgája
10 g élesztő
30 g kristálycukor
50 ml tej
1 ek tejföl
kis só

A töltelék:

1,2 kg alma
100 g kristálycukor
1 citrom leve
1 tk fahéj
2 ek rum
búzadara

A tetejére:

1 tojásfehérje
1 ek kristálycukor

Az élesztőt a cukorral, meglangyosított tejben felfuttattam. A vajat a liszttel elmorzsoltam. Beletettem az összes hozzávalót és 10 perc kitartó dagasztással rugalmas tésztát kaptam. 30 percre letakartam, langyos helyen pihentettem. Az almát megpucoltam, kimagoztam és lereszeltem. Citromlével meglocsoltam, hogy meg ne barnuljon. Kis lángon felforraltam, 30 percig rotyogtattam, majd botmixerrel pürésítettem. Hozzáadtam a cukrot, fahéjat és a rumot, s még 5 percig főztem. A tésztát két részre osztottam és kinyújtottam. A kivajazott, lisztezett piteformába tettem úgy, hogy legyen neki pereme is. Megszórtam búzadarával, rásimítottam az almát, majd ismét megszórtam búzadarával. A tészta másik felével befedtem, a tészta széleit összecsipkedtem. Lekentem tojásfehérjével és megszórtam kristálycukorral, majd villával megszurkáltam. 170 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt aranybarnára sütöttem. A Kalazanci körösek és másnap a tarokkosok is megkóstolhatták.

2015.10.06.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése