Mézkúp-kísérletek
2.0
Az előző részek tartalmából: http://sutilabor.blogspot.hu/2015/10/mezkup-09.html
A cél most a megfelelő
hab elérése volt, íz és konzisztencia tekintetében egyaránt A formát most
mellékesnek ítéltük, ezért ez a mézkúp konkrétan kocka alakú lett J
Kéttojásos mézes piskótát sütöttem, s erre simítottam rá a habot, majd
szeleteltem, mint egy süteményt. A Máté születésnapjára készített
linzerkarikáknál maradt ki tojásfehérje, ami jó ürügyet szolgáltatott a kísérletezéshez.
J
Hozzávalók: (20 cm-es, négyzet alakú tortaformához)
ü 2
tojás
ü 80
g liszt
ü 75
g porcukor
ü 50
g méz
ü 50
g vaj
ü ½
csomag sütőpor
A habhoz:
ü 4
tojásfehérje
ü 100
g kristálycukor
ü 100
g méz
ü egy
csipet só
A tetejére:
ü 50
g étcsokoládé
ü 2
evőkanál olaj
A sütőt 190
fokra előmelegítettem. A tojásokat kettéválasztottam, és a fehérjét a cukor
felével kemény habbá vertem. A mézet
mikrohullámú sütőben óvatosan felmelegítettem. A vajat a maradék porcukorral
habosra kikavartam, hozzáadtam a mézet és az egyenként hozzáadott tojássárgájákkal
alaposan eldolgoztam. A hab harmadával fellazítottam a masszát, majd
beleszitáltam a lisztet és a sütőport. Végül a maradék habot is óvatosan
beleforgattam. Sütőpapírral bélelt tortaformában 20 percig sütöttem 190 fokon,
majd a tüzet 160 fokra mérsékeltem, és még körülbelül 15 percig sütöttem. A
sütőajtót ne nyitogassátok! J A közepe kissé
beesett most, de nem tudom megmondani, miért. J A kész torta
tetejét kristálycukorral megszórtam. Kihűtöttem. A
kristálycukrot serpenyőben alacsony hőmérsékleten megolvasztottam, hozzáadtam a
mézet, és aranybarna karamellt készítettem. A
tojásfehérjéket a csipet sóval habbá vertem, majd gőzfürdőre tettem az edényt.
Megkértem Ildikót, hogy a karamellt ügyeskedje bele a tojáshabba, míg én a
robotgépet üzemeltettem J.
Gőz felett kemény habbá vertem a fehérjéket, szép világos drapp (sosem értettem
a színekhez) habot kaptam. Elsimítottam a piskóta tetején, s próbáltam éleket
vasalni a habba J.
Egy órán át hűtőben tartottam. Az étcsokoládét az olajjal mikrohullámú sütőben
óvatosan megolvasztottam, majd egyenletesen eloszlattam a hab tetején. A kész sütit hűtőbe tettem, hogy a csoki
megdermedjen a tetején. Most itt tartunk, várja a sorsát. Konkrétan azt, hogy
ketten elpusztítsuk. J Mellékprojektként
ma 20 kiló szilvát főzünk be lekvárnak, azt felügyelem, hogy le ne égjen. Ez
nálunk otthon is mindig "férfimunka" volt, akárcsak disznóvágás
idején a zsír kisütése. Ez is az üstházas, kevergetős, le-ne-égjen-meló. J Kavarok
egyet rajta. Szóval most itt strázsálok a netbookkal a konyhában. J Hat
órája forr a lekvár, de még 3-4 órát tuti főzni kell, ha azt szeretnénk, hogy a
sütikből se folyjon ki. Nosztalgiáztunk egyet a ládás lekvár, alias „Hitler-szalonna"
kapcsán. Arra aztán a vulkán hőjét ráengedhettük, akkor sem folyt ki kalácsból,
kifliből. De már nem EU-kompatibilis, szóval nincs. Milyen szép színe volt, persze
a céklától. J
Anya boltjában is (a kilencvenes évek végén, totálisan
"KÖJÁL-ellenesen") a csemegeraktár hűtőkamrájában tároltuk. Nu, de
vissza a sütihez. Forró vízbe mártott késsel kilenc darabba vágtam. Szép magas
habja lett, a képeken láthatjátok. Szerintem ma meg holnap elfogy ez, legyűrjük
valahogy. J A kísérlet
utolsó fázisa a kúp alakú habcsúcs tökéletes csokibevonását célozza meg, s ha
az is összejön, akkor kész a házi mézkúp. "Reszkessenek" a
hódmezővásárhelyi cukrászok, mert menthetetlenül leleplezem a sütijüket. J
De ez majd egy másik komment lesz.
Ildikó megjegyzése: a mézkúp habja tökéletesre
sikerült, legalább olyan, mint a cukrászdában, ha nem jobb. J Szerintem egyáltalán nem
fontos, hogy kúp alakú legyen, mert az az ízén mit sem változtat, és így is eye candy lett. J A bevonat is tökéletes
vastagságú, nem kell rajta semmit változtatni. Pisti bevallotta, hogy a piskóta
végül két sárgájából és egy fehérjéből készült; azt megállapítottuk, hogy
vastagabb lett, mint a cukrászdai, és elég lett volna egy egész tojás – de az
élményen ez sem rontott. Szóval hajrá, mindenki, aki csak mézkúp-ízre vágyik
otthon! J2015.09.05.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése