2015. október 1., csütörtök

Mézkúp 2.0

Mézkúp-kísérletek 2.0

Az előző részek tartalmából: http://sutilabor.blogspot.hu/2015/10/mezkup-09.html
A cél most a megfelelő hab elérése volt, íz és konzisztencia tekintetében egyaránt A formát most mellékesnek ítéltük, ezért ez a mézkúp konkrétan kocka alakú lett J Kéttojásos mézes piskótát sütöttem, s erre simítottam rá a habot, majd szeleteltem, mint egy süteményt. A Máté születésnapjára készített linzerkarikáknál maradt ki tojásfehérje, ami jó ürügyet szolgáltatott a kísérletezéshez. J

Hozzávalók: (20 cm-es, négyzet alakú tortaformához)

ü  2 tojás
ü  80 g liszt
ü  75 g porcukor
ü  50 g méz
ü  50 g vaj
ü  ½ csomag sütőpor


A habhoz:

ü  4 tojásfehérje
ü  100 g kristálycukor
ü  100 g méz
ü  egy csipet só

A tetejére:

ü  50 g étcsokoládé
ü  2 evőkanál olaj


A sütőt 190 fokra előmelegítettem. A tojásokat kettéválasztottam, és a fehérjét a cukor felével kemény habbá vertem. A mézet mikrohullámú sütőben óvatosan felmelegítettem. A vajat a maradék porcukorral habosra kikavartam, hozzáadtam a mézet és az egyenként hozzáadott tojássárgájákkal alaposan eldolgoztam. A hab harmadával fellazítottam a masszát, majd beleszitáltam a lisztet és a sütőport. Végül a maradék habot is óvatosan beleforgattam. Sütőpapírral bélelt tortaformában 20 percig sütöttem 190 fokon, majd a tüzet 160 fokra mérsékeltem, és még körülbelül 15 percig sütöttem. A sütőajtót ne nyitogassátok! A közepe kissé beesett most, de nem tudom megmondani, miért. J A kész torta tetejét kristálycukorral megszórtam. Kihűtöttem. A kristálycukrot serpenyőben alacsony hőmérsékleten megolvasztottam, hozzáadtam a mézet, és aranybarna karamellt készítettem. A tojásfehérjéket a csipet sóval habbá vertem, majd gőzfürdőre tettem az edényt. Megkértem Ildikót, hogy a karamellt ügyeskedje bele a tojáshabba, míg én a robotgépet üzemeltettem J. Gőz felett kemény habbá vertem a fehérjéket, szép világos drapp (sosem értettem a színekhez) habot kaptam. Elsimítottam a piskóta tetején, s próbáltam éleket vasalni a habba J. Egy órán át hűtőben tartottam. Az étcsokoládét az olajjal mikrohullámú sütőben óvatosan megolvasztottam, majd egyenletesen eloszlattam a hab tetején. A kész sütit hűtőbe tettem, hogy a csoki megdermedjen a tetején. Most itt tartunk, várja a sorsát. Konkrétan azt, hogy ketten elpusztítsuk. Mellékprojektként ma 20 kiló szilvát főzünk be lekvárnak, azt felügyelem, hogy le ne égjen. Ez nálunk otthon is mindig "férfimunka" volt, akárcsak disznóvágás idején a zsír kisütése. Ez is az üstházas, kevergetős, le-ne-égjen-meló. J Kavarok egyet rajta. Szóval most itt strázsálok a netbookkal a konyhában. J Hat órája forr a lekvár, de még 3-4 órát tuti főzni kell, ha azt szeretnénk, hogy a sütikből se folyjon ki. Nosztalgiáztunk egyet a ládás lekvár, alias „Hitler-szalonna" kapcsán. Arra aztán a vulkán hőjét ráengedhettük, akkor sem folyt ki kalácsból, kifliből. De már nem EU-kompatibilis, szóval nincs. Milyen szép színe volt, persze a céklától. J Anya boltjában is (a kilencvenes évek végén, totálisan "KÖJÁL-ellenesen") a csemegeraktár hűtőkamrájában tároltuk. Nu, de vissza a sütihez. Forró vízbe mártott késsel kilenc darabba vágtam. Szép magas habja lett, a képeken láthatjátok. Szerintem ma meg holnap elfogy ez, legyűrjük valahogy. A kísérlet utolsó fázisa a kúp alakú habcsúcs tökéletes csokibevonását célozza meg, s ha az is összejön, akkor kész a házi mézkúp. "Reszkessenek" a hódmezővásárhelyi cukrászok, mert menthetetlenül leleplezem a sütijüket.  J De ez majd egy másik komment lesz.
Ildikó megjegyzése: a mézkúp habja tökéletesre sikerült, legalább olyan, mint a cukrászdában, ha nem jobb. J Szerintem egyáltalán nem fontos, hogy kúp alakú legyen, mert az az ízén mit sem változtat, és így is eye candy lett. J A bevonat is tökéletes vastagságú, nem kell rajta semmit változtatni. Pisti bevallotta, hogy a piskóta végül két sárgájából és egy fehérjéből készült; azt megállapítottuk, hogy vastagabb lett, mint a cukrászdai, és elég lett volna egy egész tojás – de az élményen ez sem rontott. Szóval hajrá, mindenki, aki csak mézkúp-ízre vágyik otthon! J

2015.09.05.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése