Pillecukor
Ami kell hozzá:
8 gr étkezési zselatin (ne többet, mert kemény lesz – állítólag) + 3 ek víz
50 ml víz
150 gr kr. cukor
1 ek méz
csipet só
1 ek porcukor
1 ek kukoricakeményítő
esetleg ételfesték és aroma (most kókuszaromát használtam)
Tehát egy magas falú keverőtálba öntjük a zselatint és elkeverjük a 3 kanál vízzel.
Ezután egy kis lábasba tesszük a kr. cukrot, vizet, mézet és összeforraljuk. (Én itt tettem még bele van. cukrot) Mikor már forr, levesszük a lángot és még 1-2 percig főzzük. Levéve a tűzről rögtön egy kicsit hozzáöntünk a zselatinhoz és mixerrel kis fokozaton elkeverjük, majd hozzá öntjük a többit is. Jöhet a csipet só és kis fokozaton türelmesen verjük. Szépen elkezd keményedni, közben pedig hűl. Ennél a fázisnál lehet színezni, ízesíteni. 6-7 perc keverés után elkezd nyúlni, amikor észre veszed, hogy elkezd felfelé kúszni a karokon a gép felé, akkor kicsit felveszed a fordulatot és 1-2 percig még vered.
Egy műanyag edényt (vagy tepsit, bármit…), ennél az adagnál egy kb. 18×23 cm-est kibélelünk olajozott sütőpapírral, beleöntjük a masszát és amennyire tudjuk elegyengetjük, bár nyúlik, ragad rendesen – érdemes kissé beolajozni a spatulát is, amivel kikaparjuk a tálból majd a tetejére is olajozott sütőpapírt rakunk, amivel kicsit elegyengethetjük. 2-3 órára betesszük a hűtőbe, majd onnan kivéve levesszük róla a papírt, a széleit körbevágjuk késsel, hogy elváljon a doboztól, majd kiborítjuk az olajos papírra. Összekeverünk egy kis tálban 1 ek porcukrot 1 ek keményítővel, amibe hempergetni fogjuk a kis kockákat, hogy tároláskor ne tapadjanak már össze. Tehát OLLÓval (próbáltam késsel és hát inkább ollóval dolgozzunk!) tetszőleges kockákra vágjuk. Először hosszába csíkozzuk a téglalapot, majd azt kockázzuk. Amikor egy csíkot felvágtunk, kezdjük el hempergetni, mert könnyen egymáshoz tapadnak. Na nem vészesen, de jobb ha nem tapadnak össze. A felesleges porcukrot lekocogtatva róluk tehetjük dobozba vagy zacskóba. Légmentesen lezárva tárolandó!
2015.05.26.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése