2015. október 10., szombat

Tejszínes-őszibarackos túrótorta

5 torta "csatája" 5., befejező rész
Lássuk a nap másik főszereplőjét!
Tejszínes-őszibarackos túrótorta
4 tojásos olajos piskótát sütöttem egy 28 cm átmérőjű kapcsos tortaformában:
ü  200 g porcukor + 80 g a habba
ü  350 g rizsliszt
ü  1,5 dl olaj
ü  1,5 dl tej
ü  4 tojás
ü  1 csomag sütőpor

Megint jól jött, hogy két gép is rendelkezésre állt. Míg Zsolt a tálas mixerben levő fehérjével foglalatoskodott, addig én a kézben tarthatóval a sárgájákat a cukorral (200 g) fehéredésig kevertem. Hozzáadtam a folyadékokat, majd a lisztet és a sütőport is hozzászitáltam, több részletben. Mindegyik után alaposan kikevertem a masszát. A tojásfehérjék felvert habjával lazítottam, 175 fokos sütőben 45 perc alatt készre sütöttem.
Ja, a sütő. Ezt a modellt nem ismerem, hét nyelven beszél, alsó-felső sütésre állította Zsolt és a légkeverést kikapcsolta. Én a biztonság kedvéért beletettem a saját sütőhőmérőmet is. A beállított hőfokot megfelelően tartotta, természetesen a piskóta behelyezéskor valamennyit csökkent a hőmérséklet. Szépen megemelkedett ez a piskóta is, s ezt is 3 lapba vágtam. Kihűtöttem. Elmentünk pizzázni. J

Krém:
ü  500 g túró
ü  150 g porcukor
ü  500 ml habmester habalap
ü  10 gr zselatin
ü  50 ml tej a feloldásához
ü  citromhéj, vanília
ü  2 konzerv felezett barack
ü  1 cs átlátszó tortazselé

A túrót krumplinyomón áttörtem. A cukorral, vaníliával és a megmosott citrom lereszelt héjával és levével alaposan kikevertem. A tejbe kevertem a zselatint,majd hagytam, hogy megduzzadjon. Mikróhullámú sütőben melegítettem, elkevertem, majd gyors kevergetés közepette a túrós alaphoz csorgattam. A habalapot, (amely növényi alapú, ezért sokkal biztonságosabb) a tálas mixerben betonkeménységűre vertem. A hab első felét még beletörtem a túrós masszába, hogy lazább legyen, a maradékot viszont már óvatosan forgattam bele. Olyan kemény volt a hab, hogy szerintem zselatin nélkül is kenhető, szállítható állapotú torta készült volna, de a zselatin biztonságérzetet adott. A lecsöpögtetett barackot szeletekre vágtam, a levéből 300 ml-t félretettem. Mivel fogalmam sem volt, mennyi kell a torta tetejére, ezért torta tetejének megkenésével és a barackokkal való kirakásával kezdtem. Aztán a többi lapot is megkentem, és a maradék barackot is rájuk raktam. A két doboz majdnem pontosan elég lett a tortához. A krémből maradt elég a torta oldalának bevonásához és a tetejének a díszítéshez is. Ez utóbbi megakadályozta a zselé lefolyását. A zselét a baracklével elkészítettem, majd miután kissé meghűlt, a barackokra öntöttem.
Zsolt másnap vitte a két tortát Esztergomba, és idézem: "Az ünnepeltek nagyon örültek a meglepetésnek, és az egész káptalan evett a délutáni kávészünetben a tortákból, amiknek így most már négy kontinens piarista világában híre van!"

Nagy köszönet „szponzorációért” és a lehetőségért, valamint a fotókért, amelyeken kivételesen most én is látható vagyok. J
2015.07.10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése