2015. október 14., szerda

Körtés lepény

Körtés lepény

Hozzávalók: (32 cm-es piteformához)

A tésztához:

250 g liszt
125 g vaj
1 tojássárgája
10 g élesztő
30 g kristálycukor
50 ml tej
1 ek tejföl
kis só

A töltelék:

1,2 kg körte
50 g kristálycukor
1 citrom leve
1 cs vaníliás cukor
1 tk vilmoskörte aroma
búzadara

A tetejére:

1 tojásfehérje
1 ek kristálycukor

Az élesztőt a cukorral, meglangyosított tejben felfuttattam. A vajat a liszttel elmorzsoltam. Beletettem az összes hozzávalót és kitartó dagasztással rugalmas tésztát kaptam. 60 percre letakartam, langyos helyen kelesztettem. A körtét megpucoltam, kimagoztam és lereszeltem. Citromlével meglocsoltam, hogy meg ne barnuljon. Kis lángon felforraltam, 30 percig rotyogtattam, majd botmixerrel pürésítettem. Hozzáadtam a cukrokat és az aromát, s még 5 percig főztem. A tésztát két részre osztottam és kinyújtottam. A kivajazott, lisztezett piteformába tettem úgy, hogy legyen neki pereme is. Megszórtam búzadarával, rásimítottam a körtét, majd ismét megszórtam búzadarával. A tészta másik felével befedtem, a tészta széleit összecsipkedtem. Lekentem tojásfehérjével és megszórtam kristálycukorral, majd villával megszurkáltam. 170 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt aranybarnára sütöttem.
Rögtön dupla adaggal indítottam, az egyik a hazatérő Csabáékat várta otthon a konyhaasztalon, a másik meg a tarokkosoknak jutott. Jócskán van körte, szóval újabb körtés sütik és körtelekvár is várható a közeljövőben. :-)


Update: Pénteken a Piaristáknak is vittem két pitét, Ildikó ott lőtte ezeket a fotókat.
2015.10.16.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése