Rigó Jancsi torta: (18 cm-es tortaforma)
Klasszikus 3 tojásos kakaós piskótát sütöttem:
3 tojás
60 g porcukor
20 g kakaópor
40 g liszt
1/2 cs sütőpor
Kettévágtam, az alja lett később a torta teteje.
Krém:
3 dl habtejszín
130 g tejcsokoládé
1 ek kakaópor
1 ek zselatin
3 ek langyos tej
A csokit összetördeltem és megolvasztom a szokott módon. A zselatint 1 deci tejjel egy kis lábasban elkezdek melegíteni és mikor szépen felolvadt, belekeverem a csokiba. (Ne forrjon!) Teljesen csomómentes legyen, a kakaóport is belekevertem. A tejszínt kemény habbá verem, majd egy kis részével durván keverve fellazítom a csokit. Ezután lehet lágyan belekeverni a maradék tejszínhabot. Visszaraktam a tortakarikába a kész piskóta tetejét. Elsimítom rajta a krémet és a hűtőben 3 órán keresztül dermesztem.
Csoki a tetejére:
70 g étcsokoládé
2 ek étolaj
A csokit megolvasztottam (olajjal együtt melegítettem), kb. 40 fokosra melegítettem, majd visszahűtöttem 30 fokra és ráöntöttem a torta tetejére. Úgy gondoltam az oldalát úgy hagyom, had csurogjon le rajta a csoki itt-ott, de nem jött össze, ugyanis ismeretlen csokoládéval dolgoztam és gyorsan kötött. Hűtőbe tettem, amikor megszilárdult forró vízbe mártott késsel 12 szeletre vágtam és így helyeztem a torta tetejére.
2015.05.31.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése