2015. október 10., szombat

Cherry Pie avagy cseresznyés pite

Cherry Pie
Hozzávalók: (31-32 cm-es kerek piteformához)
·         720 g Paté Brisée (elkészítését lásd később)

Töltelék:
·         1000 g magozott cseresznye
·         50 ml Amoretto likőr (2 e.k. mandulaaroma is megfelel)
·         200 g cukor
·         5 e.k. kukoricakeményítő
·         1 e.k. fahéj
·         80 g apró kockára vágott hideg vaj

Tetejére:
·         1 tojás
·         20 g kristálycukor

Paté Brisée (450 grammhoz):
·         250 g finomliszt
·         150 g puha vaj, kis kockákra darabolva
·         1 tk só
·         1 csipet kristálycukor
·         1 tojás
·         1 ek hideg tej

A lisztet egy tálba öntjük, a közepébe mélyedést nyomunk. A vajat, cukrot, sót ás a tojást a mélyedésbe tesszük. Apránként dolgozzuk hozzá a lisztet. Hozzáadjuk a tejet és sima tésztává gyúrjuk. (Én nem tettem hozzá tejet, mert így is szép sima tésztát kaptam.) Folpackba csomagoljuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük. Légmentesen záródó dobozban hűtőben 1 hétig, fagyasztóban 3 hónapig eláll.
Felhasználhatóság: édes és sós süteményekhez egyaránt használható. Nyújtsuk ki 3 mm vastagra, béleljünk ki vele egy 20-23 cm átmérőjű formát. Hűtőben 20 percig pihentetjük, majd az alját villával megszurkáljuk, és 190 fokon 20 perc alatt vakra sütjük. (Egyszemélyes formák esetében 10 perc.)
Érdemes pitesúlyt használni. 20 perc letelte után kivesszük a pitesúlyunkat, majd visszatesszük újabb 15 percre. (Egyszemélyes formák esetén 5 percre.) A rácson hagyjuk kihűlni. Ha nem használjuk fel mind, akkor -ha teljesen kihűlt-, csomagoljuk folpackba, így 2 hétig eltartható a fagyasztóban. Ebben az esetben 20 perccel azelőtt vegyük ki a fagyasztóból, hogy megtöltenénk.
Én két és félszeres mennyiséget gyúrtam be, a Misi barátomtól kapott japán tyúktojásoknak köszönhetően. J 400 grammot félretettem, abból kedden készül majd valamilyen meglepi (valószínűleg cseresznyés clafoutis). A maradék 720 grammot 55-45%-os arányban (sacc per kábé) kettéosztottam, a nagyobb lett a pite alja. A deszkára folpackot terítettem, azon nyújtottam kerekre a lapokat, így könnyebb volt a formáig eljuttatni szakadás nélkül a tésztát. 3 cm-es peremet hagytam. A vaj kivételével a töltelék összetevőit egy zárható tálban összeráztam és a pitére halmoztam, így nem törik össze a cseresznye. A vajkockákkal meghintettem, majd ráhelyeztem a kisebb tésztalapot. Tojással megkentem, s késsel négy nyílást vágtam a közepébe, hogy a gőzök távozni tudjanak. 160 fokon 65 perc alatt készre sütöttem. 30 perc elteltével (kellett volna, de én haboztam, és ezért 40 perc lett belőle) megszórtam a kristálycukorral, ami jó esetben szépen megolvad.

Bár nem kóstoltam, de Czegi elmondása szerint nagyon finom volt. Köszönet a szeletfotókért és persze a cseresznyéért. J
2015.06.14.

Három napra rá a tarokkosoknak elkészült a 2.0-ás verzió:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése