Cherry Pie
Hozzávalók: (31-32 cm-es kerek
piteformához)
·
720 g Paté Brisée (elkészítését lásd később)
Töltelék:
·
1000 g magozott cseresznye
·
50 ml Amoretto likőr (2 e.k. mandulaaroma is
megfelel)
·
200 g cukor
·
5 e.k. kukoricakeményítő
·
1 e.k. fahéj
·
80 g apró kockára vágott hideg vaj
Tetejére:
·
1 tojás
·
20 g kristálycukor
Paté Brisée (450 grammhoz):
·
250 g finomliszt
·
150 g puha vaj, kis kockákra darabolva
·
1 tk só
·
1 csipet kristálycukor
·
1 tojás
·
1 ek hideg tej
A lisztet egy tálba öntjük, a
közepébe mélyedést nyomunk. A vajat, cukrot, sót ás a tojást a mélyedésbe
tesszük. Apránként dolgozzuk hozzá a lisztet. Hozzáadjuk a tejet és sima
tésztává gyúrjuk. (Én nem tettem hozzá tejet, mert így is szép sima tésztát
kaptam.) Folpackba csomagoljuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük. Légmentesen
záródó dobozban hűtőben 1 hétig, fagyasztóban 3 hónapig eláll.
Felhasználhatóság: édes és sós
süteményekhez egyaránt használható. Nyújtsuk ki 3 mm vastagra, béleljünk ki
vele egy 20-23 cm átmérőjű formát. Hűtőben 20 percig pihentetjük, majd az alját
villával megszurkáljuk, és 190 fokon 20 perc alatt vakra sütjük. (Egyszemélyes
formák esetében 10 perc.)
Érdemes pitesúlyt használni. 20
perc letelte után kivesszük a pitesúlyunkat, majd visszatesszük újabb 15
percre. (Egyszemélyes formák esetén 5 percre.) A rácson hagyjuk kihűlni. Ha nem
használjuk fel mind, akkor -ha teljesen kihűlt-, csomagoljuk folpackba, így 2
hétig eltartható a fagyasztóban. Ebben az esetben 20 perccel azelőtt vegyük ki
a fagyasztóból, hogy megtöltenénk.
Én két és félszeres mennyiséget
gyúrtam be, a Misi barátomtól kapott japán tyúktojásoknak köszönhetően. J 400 grammot
félretettem, abból kedden készül majd valamilyen meglepi (valószínűleg
cseresznyés clafoutis). A maradék 720 grammot 55-45%-os arányban (sacc per
kábé) kettéosztottam, a nagyobb lett a pite alja. A deszkára folpackot
terítettem, azon nyújtottam kerekre a lapokat, így könnyebb volt a formáig
eljuttatni szakadás nélkül a tésztát. 3 cm-es peremet hagytam. A vaj
kivételével a töltelék összetevőit egy zárható tálban összeráztam és a pitére
halmoztam, így nem törik össze a cseresznye. A vajkockákkal meghintettem, majd
ráhelyeztem a kisebb tésztalapot. Tojással megkentem, s késsel négy nyílást
vágtam a közepébe, hogy a gőzök távozni tudjanak. 160 fokon 65 perc alatt
készre sütöttem. 30 perc elteltével (kellett volna, de én haboztam, és ezért 40
perc lett belőle) megszórtam a kristálycukorral, ami jó esetben szépen
megolvad.
Bár nem kóstoltam, de Czegi
elmondása szerint nagyon finom volt. Köszönet a szeletfotókért és persze a
cseresznyéért. J
Három napra rá a tarokkosoknak elkészült a 2.0-ás verzió:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése