2015. október 10., szombat

"Keleties" Sacher torta

Géza Böszörményinek búcsúzóul készítettem egy eredeti Sacher tortát ribizlilekvárral. Ekkor jött az ötlet, hogy mi lenne ha csokit a tésztájában mézre cserélném. Kaptunk nagyobb mennyiségű fügét, amit lekvárnak főztem meg, így kézenfekvő volt, hogy azzal kenem majd meg a piskótát. A keleties hangulat miatt pedig fahéjjal fűszereztem. Mint kiderült, a csoki mézzel egy az egyben nem helyettesíthető, de erről bővebben majd a hozzászólás végén.

Hozzávalók: (18 cm-es formához)

4 tojás
75 g kristálycukor
100g méz
100 g vaj
75 g porcukor
1 tk fahéj
100 g liszt
fél csomag sütőpor

A tetejére:

1 ek kristálycukor
150 g fügelekvár
75 g dió

A sütőt 190 fokra előmelegítettem. A tojásokat kettéválasztottam és a fehérjét a kristálycukorral kemény habbá vertem.  A mézet mikrohullámú sütőben óvatosan felmelegítettem. A vajat a porcukorral habosra kikavartam, hozzáadtam a fahéjat a mézet és az egyenként hozzáadott tojássárgákkal alaposan eldolgoztam. A hab harmadával fellazítottam a masszát, majd  beleszitáltam a lisztet és a sütőport. Végül a maradék habot is óvatosan beleforgattam. Sütőpapírral bélelt tortaformába 20 percig sütöttem 190 fokon, majd a tüzet 160 fokra mérsékeltem és még kb. 30 percig sütöttem. A sütőajtót lehetőleg  fél órán át ne nyissátok ki. Nagy odafigyelést igényel a sütése, mert könnyen nyers marad a közepe. A kész torta tetejét  kristálycukorral megszórtam. Kihűtöttem, majd három lapba vágtam szét. Megkentem a lapokat fügelekvárral, a torta tetejét és oldalát is bevontam vele A diót serpenyőben szárazon megpirítottam, majd mozsárban zúztam össze s ezzel "paníroztam" a tortát.

Tapasztalatok:
- A képeken láthatjátok, hogy bizony kicsit összeesett a torta közepe. Ennek az az oka, hogy míg a csokoládé keményíti a tésztát, addig a méz lágyítja. Azt gondolom, hogy 150 g lisztet használtam volna, akkor az amúgy szépen megemelkedett piskóta nem zuhan össze.
- A tészta bátrabb fűszerezést is elbír volna, próbálkozhattok őrölt szegfűszeggel, gyömbérrel vagy a lustábbak mézeskalács fűszerkeverékkel.
- Akinek nincs fügelekvárja, próbálkozzon almapürével. Fahéjjal a siker garantált.
- Mandulaforgáccsal is díszíthető a torta.

2015.08.18.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése