A csütörtöki Key lime pieból http://sutilabor.blogspot.hu/2015/10/key-lime-pie-kokuszos-kekszmorzsaval.html maradt 3 tojásfehérje, ez hívta életre ezt a csemegét
Mézkúp
Ez egy ízig-vérig hódmezővásárhelyi édesség. Pontos recepje nem nagyon van, mindenki csak a ifjúkori emlékeire támaszkodik. Ennek a csodának a 0.9-es verzióját próbáltam elkészíteni. Majd akkor lesz 1.0-as ha Ildikóék is rámondják az áment
Hozzávalók: (11 db lett)
2 egész tojás
3 tojás fehérje
200 g porcukor
100 g méz
40 g liszt
50 g étcsokoládé
50 g fondant
csipet só
30 g vaj
3 ek tej
1 ek víz
A két tojást szétválasztottam. Egy fehérjét egy evőkanál cukorral és csipet sóval kemény habbá vertem. A két tojássárgáját egy evőkanál cukorral fehéredésig kevertem hozzáadtam egy evőkanál vizet. Azzal is jól eldolgoztam, majd beleszitáltam a lisztet ás összekavartam. A habbal lazítottam a krémet. Habzsákba töltöttem és kivajazott, lisztezett tepsibe 5 cm átmérőjű korongokat nyomtam. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készresütöttem. Vízgőz felett a 4 tojásfehérjét az olvasztott mézzel és a maradék porcukorral kemény habbá vertem. Habzsákba töltöttem és a kihűlt korongokra tornyoztam. Hűtőbe tettem dermedni. A fondant mikrohullámú sütőbe felmelegítettem, 30 másodpercenként ránéztem, hogy épp csak olvadozzon. Ezután hozzáadtam a csokoládét és a vajat, s annyi tejet, hogy langyosan is folyós maradjon. A hideg kúpokra csorgattam, hűtő tettem 2-3 órára.
Személye tapasztalatok/javítani valók:
- Tényleg elég 12 perc sütés, sőt kicsit kevesebb is.
- A tojásfehérjét a gőz felett még ennél is keményebbre kell főzni.
- Több és jobb minőségű mézet kell használni.(akácmézet vegyes virágméz helyett)
- A tejet a csokiba felejtsétek el , még a hűtőben is folyós marad a bevonat így, helyette kicsi olajat használjatok.
- Aki nem akar fondanttal szenvedezni, az simán csak csokizza be a kúpokat.
- Arra még nem jöttem rá, hogyan lehetne szép egyenletesre, s nem csíkosra bevonni a kúpokat, csokifüggöny nélkül.
Köszönet illeti Szőke Zolit és édesapját a szakértő tanácsokért.
2015.08.16.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése