Ahogy tegnap mondtam, a kimaradt tésztából ezt alkottam ma hajnalban.
Cseresznyés clafoutis (klafuti,http://www.howdoyousaythatword.com/word/clafoutis/) avagy tejpite
(31-32 cm-es kerek piteformához)
Hozzávalók:
400 g Paté Brisée (elkészítése a tegnapi Cherry Pie kommentben is szerepelt)
3 tojás
120 g liszt
120 g vaj felolvasztva, kissé hűtve
3 ek cseresznyepálinka (cseresznyearomát használtam)
100 g kristálycukor
225 ml hideg tej
1 cs vaníliacukor
1000 g magozott cseresznye
porcukor a szóráshoz
Paté Brisée (450 grammhoz):
• 250 g finomliszt
• 150 g puha vaj, kis kockákra darabolva
• 1 tk só
• 1 csipet kristálycukor
• 1 tojás
• 1 ek hideg tej
A lisztet egy tálba öntjük, a közepébe mélyedést nyomunk. A vajat, cukrot, sót ás a tojást a mélyedésbe tesszük. Apránként dolgozzuk hozzá a lisztet. Hozzáadjuk a tejet és sima tésztává gyúrjuk. (Én nem tettem hozzá tejet, mert így is szép sima tésztát kaptam.) Folpackba csomagoljuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük. Légmentesen záródó dobozban hűtőben 1 hétig, fagyasztóban 3 hónapig eláll.
A tojást tálba ütjük, hozzá adjuk a lisztet és habverővel lazán összeforgatjuk, anélkül, hogy túlságosan simára dolgoznánk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és a pálinkát, majd folyamatosan beledolgozzuk a cukrot és a tejet. A végén belekeverjük a vaníliacukrot is. A tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, kör formára. Egy 31 cm átmérőjű formát kibélelünk vele (érdemes kapcsos tortaformát használni), a szélekre nagyjából 2,5 cm magasan érjen fel a tészta. Ismét a folpackos trükköt vetettem be. 20 percre tegyük hűtőbe. A sütőt előmelegítjük 170 fokra (légkeverés, ennek hiányában 185 fokra alsó-felső sütéssel), a tészta alját pedig villával megszurkáljuk. Sütőpapírt fektetünk a tésztára és pitesúllyal (babbal, lencsével vagy kerámia golyókkal) lesúlyozzuk a tésztát, hogy sütés közben ne púposodjon fel. 15 perc alatt vakra sütjük. Majd eltávolítjuk a pitesúlyt, a sütő hőfokát 180 fokra emeljük (légkeveréssel, ennek hiányában 195 fokra) és további 5 percig sütjük. Ha kész kivesszük, majd 200 fokra emeljük a hőfokot. A cseresznye szemeket egyenletesen elterítjük a tésztán, majd ráöntjük a tejes keveréket úgy, hogy a tészta pereméig érjen. A forró sütőben 30 percig sütjük, míg a teteje szép színt kap. Ha egy kést a közepébe szúrunk és tisztán húzzuk ki belőle, akkor készen is van. A sütőből kivéve levesszük a forma oldalát és hagyjuk hűlni picit. Porcukorral megszórva akár még melegen tálaljuk!
2015.06.15.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése