Kézzel húzott rétes, pipa. A receptet és a tapasztalataimat megosztom veletek.
Hozzávalók:
600 g finomliszt (igen finom, és nem rétes)
4 dl langyos víz
40 g olaj
1 tojás
1 tk 20%-os ecet
1/2 tk só
4 dl langyos víz
40 g olaj
1 tojás
1 tk 20%-os ecet
1/2 tk só
A liszt közepébe ütöm a tojást, öntöm az olajat, s vízben feloldott sót és ecetet. 25-30 perc izzasztó dagasztás (apropó, a konyhába nem árt ha meleg van, sőt) a tészta elválik mind a kezünktől, mind az edény falától. Ekkor két cipóra osztottam (tapasztalat, háromra kellett volna) olajjal megkentem és lefedtem őket egy lábassal. 35-40 perc pihentetés után (ezalatt elkészíthetőek a töltelékek) kilisztezett abroszon olajos kézzel kezdhetünk neki a húzásnak. Inkább kézfejjel, semmint ujjbeggyel húzzuk, s hagyjuk hogy a lelógó részek súlya nyújtsa a tésztát hártyavékonyságra. Ez utóbbiból következik, hogy mindig keletkezik maradék, amit pici vízzel újra lehet ugyan gyúrni, de az első húzás a legjobb minden esetben. 5 perc pihentetés után olajjal megspricceltem a tésztát és a lelógó részeket leszaggattam. A tészta szélére búzadarát szórtam, erre a tölteléket (meggyes-mákos, túrós és szilvalekváros készült), rá megint búzadarát. A terítő segítségével felgöngyöltem és három darabba vágtam. Sütőpapírral bélalt tepsibe raktam, olajjal és tejföllel megkentem. 200 fokos sütőben 35 perc alatt megsütöttem. A fenti mennyiségből 12 szál készült volna, de mivel harmadjára már nem volt kedvem újragyúrni a tésztát ezért az utolsó, nekem 11., kicsit vastagabb lett, mármint a tésztája. Bruttó időráfordítás 4 óra a gyúrástól a mosogatóból való elpakolásig, de megérte. Egyrészt mint érdekes kísérlet (ennek is csak nekifogni volt "nehéz"), másrészt anyagilag is, bár itt már elhanyagolható a nyereség, ha a mérleg másik serpenyőjébe az időfaktort állítom. A töltelékekről röviden:
meggyes-mákos:
250 g mák
150 g cukor
1 üveg meggybefőtt
70 g búzadara
1 tk fahéj
3 cl rum
1 citrom reszelt héja
150 g cukor
1 üveg meggybefőtt
70 g búzadara
1 tk fahéj
3 cl rum
1 citrom reszelt héja
Az összetevőket a meggy levével felfőztem s két tojásfehérje keményre vert habjával lazítottam.
túrós:
500 g túró
50 g búzadara (ha túlságosan vizes lenne a túró)
2 tojás
150 g cukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
50 g búzadara (ha túlságosan vizes lenne a túró)
2 tojás
150 g cukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
A tojások felvert fehérjéjével könnyítettem a többi alkatrészt. smile hangulatjel
szilvalekváros:
300 g szilvalekvár
Remélem ízlett és jól fogyott a piaristák tanévzáró névnapozós buliján.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése