Ezzel a tortával kívánok eredményes gyűlést a nyelvi munkaközösség tagjainak ma délutánra.
Tejszínes túrótorta:
4 tojásos olajos rizslisztes piskótát sütöttem egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformában:
200 g porcukor + 80 g a habba
350 g rizsliszt
1,5 dl olaj
1,5 dl tej
4 tojás
1 csomag sütőpor
Először is kimérek mindent, egyik edényben a lisztet a sütőporral, másik edényben a cukor tej, olaj, tojássárga, harmadik edény a tojásfehérje csipet sóval, pár csepp citromlével, és van egy negyedik edény is, amit lefelejtettem a képtől, abba pedig cukor van amit a habba szánok. Mindig a tojásfehérjével kezdem, felverem , majd hozzáadom a cukort, és kemény habbá verem az egészet. Utána elkeverem a tejet, olajat, tojássárgát és a cukort, csak annyira, hogy elvegyüljön. Rászitálom a sütőporos lisztet, elkeverjük alaposan. Teszek a felvert tojáshabból vagy két kanálnyit a masszához, és egy kézi habverővel elkavarom benne, azaz fellazítom a sárga masszát. Párszor ezt megismételem, majd beleteszem az összes habot és simára keverem. Arra figyeljünk, hogy az edény oldaláról is alaposan leszedjük a sárga masszát, ezt egy nagyobb kanállal, hab kártyával, szilikonos keverőlapáttal könnyen megtudjuk oldani. Ha ez elmarad, és nem egyenletesen oszlik el benne a tojáshab, akkor itt ott tömöttebb lesz a lapunk. Ezután tortaformába/tortagyűrűbe tesszük, aminek csak az alján legyen papír, oldala maradjon szabad. A forma oldalára húzogassuk kicsit fel a tésztát, így sülés közben jobban tud kapaszkodni , egyenletesebb lesz a végeredmény. 175 fokon süssük, míg szép színt nem kap, biztonság kedvéjért végezhetünk tűpróbát is. Akkor vágjuk lapokra, amikor teljesen kihűlt!
Krém:
50 dkg túró
15 dkg porcukor
4-5 dl habtejszín
(2 gr zselatin – ha lágya tejszínhab)
citromhéj, vanília
ízlés szerinti mennyiségű felezett barack (konzerv)
A túrót áttörjük. Összekeverjük a porcukorral, citrommal és vaníliával. (A zselatint beáztatjuk 10 gr hideg vízbe, majd mikróban néhány másodperc alatt feloldjuk.) A habtejszínt felverjük jó kemény habbá, majd óvatosan hozzácsurgatjuk vékony sugárban a felolvadt zselatint és az egészet beleforgatjuk a túrós alapba.
2015.05.22.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése