Epres túrótorta
Hozzávalók (26 cm-es torta):
Piskóta:
4 tojás
4 ek liszt
4 ek cukor
1 ek kakaó
Túrókrém:
500 g túró
2 dl tejföl
1,5 cs. lapzselatin (=3 g)
250 g teavaj ( nem maragarin ill. vaj, hanem csak teavaj!)
2 cs. vaníliás cukor
2 db tojás
4,5 dl tej
cukor ízlés szerint
kb. 80-100 g kisebb szemű eper a torta oldalára
Eperzselé:
kb. 700-800 g eper
80 g cukor
6 lap zselatin 12 g)
Elkészítés:
Süssük meg a kakaós piskótát 4 tojásból. A lapzselatint áztassuk egy kis vízbe. A tejet melegítsük kézlangyosságúra, és tegyük bele a vízből kivett lapzselatint. A túrót, a tejfölt, a vaníliás cukrot, a tojást, a szoba-hőmérsékletű teavajat illetve a cukrot robotgéppel csomómentesre kavarjuk ki. A lapzselatint a tejjel együtt keverjük bele a túrókrémbe. Kóstoljuk meg, és ha szükséges ízesítsük még. Miután a piskóta kihűlt, visszatesszük a közben elmosott tortakarikába. A kisebb szemű epret megtisztítjuk, félbevágjuk, és körberakjuk vele a tortakarika oldalát, a fél eprek vágott fele fog a tortakarikával érintkezni. Öntsük rá a tésztára a túrókrémet. NE aggódj, még híg ez a krém, tegyük be a hűtőbe és szépen meg fog dermedni. Az eperzseléhez a megtisztított epret leturmixoljuk, szitán átpasszírozzuk, és kimérünk belőle 500 grammot. Ezt a cukorral majdnem forrásig melegítjük, majd ebben feloldjuk az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Az eperzselét a túrós rétegre öntjük, majd visszatesszük a tortát a hűtőbe, míg a zselé meg nem szilárdul. Végül óvatosan eltávolítjuk a tortakarikát a tortáról. Egyszerűbben lehúzható a tortakarika, ha előzőleg hajszárítóval kicsit körbemelegítjük. Lejött az hajszárító nélkül is.
2015.05.27.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése