"Üdvözlet a győzőnek" Ady Endre
Márpedig mindenképpen győztesnek nevezheti magát az, aki teljesítette ezt a kenutúrát. S a győzteseket jutalom illeti. Ha nem is babérkoszorú, hanem "csak" egy szelet torta.
Hozzávalók: (26 cm-es tortaformához)
piskóta:
200 g porcukor a sárgájához + 80 g a tojásfehérjéhez
270 g liszt
80 g holland kakaópor
150 ml olaj
150 ml tej
4 tojás
1 cs sütőpor
bele és a tetejére:
500 g házi sárgabaracklekvár
70 g étcsokoládé
5 g vaj
2 ek olaj
A tojásokat szétválasztottam. A tojásfehérjét a 80 g cukorral kemény habbá vertem. A sárgáját a 200 g cukorral fehéredésig kevertem. Hozzáöntöttem a tejet és a lisztet alaposan kidolgoztam a tésztát. A kakóport lisztet és a sütőport beleszitáltam. Kikapcsolt habverővel elkevertem a folyadékban, csak hogy ne szálljon fel porfelhő amikor bekapcsolom a gépet, majd előbb lassú majd gyorsabb fokozaton simára kevertem. A tojáshabbal fellazítottam a masszát, majd sütőpapírral bélelt tortaformába simítottam, kicsit felhúztam a forma falára. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt készresütöttem. 30 percig nem nyitogattam a sütőajtót. Még melegen kivettem a formából és 3 lapba vágtam. Kihűtöttem és a lapokat valamint a torta tetejét és oldalát vékonyan bevontam lekvárral. 3 órán keresztül hűtőben
dermesztettem. Az étcsokit mikrohullámú sütőben óvatosan, 10 másodpercenként ellenőrizve, megolvasztottam, hozzáadtam a vajat és olajat és simára kevertem. A hideg torta tetejére öntöttem, szinte azonnal megdermedt, szóval gyorsan kellett dolgozni, de így nem is folyt le a torta oldalára, amit mindenképpen el szerettem volna kerülni. 24 szeletre vágtam. Hűtőtáskában, István Jusztinnak hála jutottunk le vele a fókára. A túrától és a kenutakarítástól/cipeléstől elcsigázott gyerekek jól fogadták, de előbb kiáltottak egy hatalmas MARGARITTÁÁÁÁT.
Ezzel a túra gasztrosorozatát a magam részéről befejezettnek nyilvánítom, reménykedem/ünk jövőre a hasonlóképpen sikeres folytatásban.
2015.08.27.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése