2015. október 20., kedd

Pumpkin Pie avagy sütőtökös pite

Október közepén beindul a sütőtök szezon, s bár a hálaadás még messze van, de egy jó (remélem az lesz), fűszeres, sütőtökös pitéhez sosincs korán. :-)

Pumpkin Pie avagy sütőtökös pite

Hozzávalók: (32 cm-es piteformához)

A tésztához:

155 g vaj
2-3 ek hideg víz
1 tojássárgája
60 g porcukor
225 g liszt

A töltelékhez:

700 g pürésített sült sütőtök
200 ml tejszín
2 tojás
1 tojásfehérje
200 g kristálycukor
1 tk őrölt fahéj
fél tk só
negyed tk őrölt szerecsendió
negyed tk őrölt szegfűbors
negyed tk őrölt gyömbér
1 citrom reszelt héja

A lisztben elmorzsoltam a hideg, kockára vágott vajat. Gyorsan kell dolgozni, hogy a kezünk melegétől ne kezdjen el a vaj olvadni. Hozzáadtam a cukrot, a tojások sárgáját és annyi vizet, hogy rugalmas, kissé ragacsos tésztát kaptam. Vajazott, lisztezett formába nyújtottam, úgy, hogy pereme is legyen neki. 1 órára a hűtőbe tettem. Ha tojás nélkül szeretnénk készíteni, akkor a tésztának legalább 3 órán keresztül kell pihennie a hűtőben. 180 fokra előmelegített sütőben vakra sütöttem. Megszurkáltam a tésztát villával, sütőpapírt simítottam bele és egy kisebb piteformával súlyoztam le. Így sütöttem 15 percen keresztül, aztán 5 percre levettem róla a formát és a sütőpapírit, hogy egy kis színt kapjon. Erre azért van szükség, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát. Lesúlyozni pedig azért kell, hogy a tészta ne emelkedjen, hólyagosodjon fel. Erre a célra lehet babot, lencsét vagy akár régi pénzérméket is használni. A tésztát teljesen kihűtöttem. A sütőtököt negyedekbe vágtam, kikapartam a magját és 210 fokos sütőben 75 perc alatt megsütöttem. Ellenőriztem, hogy a villa könnyen szalad-e bele. :-) A héjából egy kanál segítségével kikapartam és botmixerrel pürésítettem. A cukrot a fűszerekkel összekevertem. A tojásokat habosra kevertem, majd hozzáadtam a cukros, fűszeres keverékhez és alaposan elkevertem. Végül hozzáadtam a tejszínt és a tökpürét is. A félig sült tésztát lényegében a pereméig feltöltöttem, majd 210 fokos sütőben 15 percig, majd 160 fokos sütőben és még 40 percig sütöttem. Teljesen kihűtöttem. Bár írják, hogy lehetne a tálaláskor porcukrozni vagy tejszínhabot adni mellé, de én úgy ítélem meg erre nem lesz szükség. Ezzel, és egy kis sós omlós teasüteménnyel találkozhatnak a ma esti Kalazanci kör tagjai :-) http://sutilabor.blogspot.hu/2015/09/sos-omlos-teasutemeny.html Köszönöm, hogy gondoltatok rám vasárnap.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése