2015. október 10., szombat

Három összetevős torta

Ez nem vicc, tényleg három összetevős, és még sütni is kell. S ami a legfontosabb, ez finooooom smile hangulatjel A youtube-on találtam ezt a japán receptet.  Mivel most sütöttem először, ezért nem változtattam semmit, de azért persze vannak észrevételeim 

Hozzávalók: (15 cm-es jénai tálhoz)
• 3 tojás
• 120 g fehércsokoládé
• 120 g mascarpone

Mikrohullámú sütőben nagyon odafigyelve megolvasztottam a fehércsokit. Vigyázat, mert ez a csoki ég meg a legkönnyebben. Hozzákevertem a szobahőmérsékletű mascarponét, majd egyenként a tojások sárgáját. Mindegyikkel alaposan eldolgoztam a masszát, majd beleforgattam a tojások keményre felvert fehérjét. Sütőpapírral kibélelt hőálló tálba öntöttem a masszát. A videóval ellentétben én nem ütögettem oda az asztalhoz a tálat, a nehezen belevert levegőt nem hagytam elszökni A tálat tepsibe tettem, és egy centiméter magasan körbeöntöttem forró vízzel. 170 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütöttem. Tudom, tudom, a videóban 15+15 perc szerepelt, ráadásul 160 fokra kellett csökkenteni félidőben a hőmérsékletet. Hát nem tudom, hogy az ottani tojásokat mi tojta, valószínűleg japántyúkok , csak mert nekem jóval több lett a tésztám, s így a formában is sokkal magasabb volt. Ezért sütöttem 10 perccel tovább. Sajna, menet közben nem sikerült használható képeket lőni, pedig irtóra megemelkedett a tészta. Természetesen, ahogy a sajttortáknál szokás, hűtés közben kicsit összeesett, de nem olyan vészesen, így is könnyed és légies maradt. Még 20 percig a kikapcsolt sütőben tartottam, s csak ezután nyitottam ki először a sütőajtót. A végeredményt láthatjátok, egyszerűen gyönyörű. Kiborítottam egy tányérra, s bár nem tudtam igazán szép szeleteket vágni és fényképezni, de az íze mindenért kárpótolt. Ha voltak is fenntartásaim ezzel a recepttel kapcsolatban, a kóstolás után elmúltak. Igazából veszélyes egy torta ez, kb. öt perc alatt betoltuk az egészet, ami fejenként 600 kalóriát jelentett . Mindenkinek ajánlom kipróbálásra, még az is nyugodtan próbálkozzon, aki nem egy konyhatündér, mert ezen a recepten tényleg csak azt lehet elrontani, ha nem tudtok elég türelmet tanúsítani, s nyitogatjátok a sütőajtót. Mivel maradt még 120 g mascarponém, ezért a napokban étcsokival is kipróbálom ezt a receptet. A végeredményről majd beszámolok. Jaaa, még valami: szerintem, ha nagy tojásotok van, és soknak ítélitek a masszát, akkor 18 cm-es formával is próbálkozhattok.

2015.08.20.


1 megjegyzés: