Sacher torta
A tésztához:
4 tojás
7,5 dkg kristálycukor
10 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
7,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
10 dkg liszt
fél cs sütőpor
A tetejére:
1 ek kristálycukor
15 dkg baracklekvár
10 dkg étcsoki
2 ek olaj
A sütőt 190 fokra előmelegítjük, a tojásfehérjéket az apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük. A csokit darabokra törjük, és vízgőz felett megolvasztjuk. A vajat habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a csokit, porcukrot, vaníliás cukrot, és egyenként a tojássárgákat. Belekeverjük a fehérje harmadát, hogy fellazítsuk a krémet. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a masszába keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a maradék fehérjét is, vigyázva, hogy ne törjön össze. Vajazott, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük, majd a középső rácson sütjük 20 percig, majd levesszük 160 fokra, és még kb. 40 percig sütjük tűpróbáig. A sütőajtót lehetőleg fél órán át ne nyissuk ki. Nagy odafigyelést igényel a sütése, mert könnyen nyers marad a közepe.
A kész torta tetejét megszórjuk 1 ek kristálycukorral, és hagyjuk hűlni. Kettévágjuk, az egyik lapot megkenjük baracklekvárral (ha megszórjuk a lapot habfixálóval nehezebben nedvesedik át a tészta a lekvártól), rárakjuk a másik lapot, és az egész tortát vékonyan megkenjük baracklekvárral. Végül elkészítjük a csokimázat, és leöntjük a tortát. Egy éjszakát hagyjuk állni, aztán szeletelhetjük.
Hát én nem vártam egy éjszakát, s ami a legérdekesebb, hogy tejszínhab nélkül is jól csúszott a piskóta.
2015.05.21.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése