Töltött
rózsák
Hozzávalók: (12 db rózsához)
ü
500 g liszt
ü
1/2 teáskanál só
ü
70 g cukor
ü
1 csomag instant élesztő
ü
2 tojás
ü
100 g olvasztott vaj
ü
200 ml langyos tej
töltelék:
ü
250 g barna Eurocrem
ü
150 g fehér Eurocrem
ü
100 g pürésített szilvalekvár
A
lisztet a sóval elkevertem, majd hozzáadtam a cukrot és a szárított élesztőt. A
tojásokat kézi habverővel felvertem, aztán az olvasztott vajjal és a tejjel
elkevertem. A száraz összetevőkhöz öntöttem és rugalmas, kissé ragacsos tésztát
gyúrtam belőle. 90 percig langyos helyen kelesztettem. A tésztát (mérleg
segítségével) 12 egyenlő részre osztottam és levirgoltam (gombócokat gyúrtam)
belőlük. 30 perc át pihentettem. Mindegyik gombócot három egyenlő részre
vágtam, kör alakúra nyújtottam, s megkentem az éppen aktuális töltelékkel. (Összesen
7 barna eurocremes, 3 fehér eurocremes és 2 szilvalekváros készült.) A
szilvalekvárt kis vízzel mikrohullámú sütőben melegítettem, hogy folyósabb
legyen. Az eurocremeket is melegítettem, hogy kenhetőbb legyen az állaga. A
fehérnél jobban kellett volna ügyelnem, amit tudhattam volna korábbi
fehércsokoládés tapasztalataimból. Sokkal könnyebben megég, ami gyakorlatilag
grillázsszemcsék képződését jelenti. Ez utóbbi csak esetünkben baj (amúgy finom
és érdekes ez a roppanó állag), mivel a kenhetőséget akadályozza.
A
megkent köröket félbe, majd negyedbe hajtogattam. A három negyedkört kis
átfedéssel egymásra helyeztem és feltekertem. Kivajazott-kilisztezett
muffinformába helyeztem a rózsákat. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc
alatt aranybarnára sütöttem, majd még melegen kivettem a formákból és rácson
kihűtöttem őket. Porcukorral meghintve tálaltam. Nem kis darabok, és a
mogyorókrém miatt laktatóak is, nem hiszem, hogy egynél többet ezekből meg
lehet enni. Zoli azt mondta, neki ez volt a kedvence a háromféle süti közül.
(Akkor ezek szerint más még fér a gyomorba emellé is? J De hát
–mint tudjuk-, van az embernek egy sütigyomra, ahol sütinek mindig van még egy
kis hely… J)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése