2015. október 10., szombat

Hamis lúdlábtorta

5 torta "csatája" 1.rész
Visszafelé haladok időben az 5 tortával. Tehát utoljára készült a következő. Ez azért van, mert egy krém mindig kimaradt és az ihlette a következő tortát J S ez tartott 3 tortán keresztül. J
Hamis lúdlábtorta
(18 cm-es tortaformához)
Kéttojásos, hagyományos kakaós piskótát készítettem.
Hozzávalók:
ü  2 tojás
ü  30 g liszt
ü  10 g holland kakaópor
ü  40 g porcukor
                Elnézést attól, akinek ez már kisujjból megy, de én azért leírom. A cukor harmadával kemény habbá vertem a fehérjéket. A sárgájákat a maradék cukorral fehéredésig kevertem. Beleforgattam óvatosan a habot, és több részletben beleszitáltam a kakaóporos lisztet. A forma alját —és csak az alját!— sütőpapírral borítottam, óvatosan beleügyeskedtem a masszát, és a forma oldalára felhúztam. 180 fokos előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütöttem. Az első 20 percben sosem nyitom ki a sütő ajtaját. Kitettem a teraszra hűlni.
250 g kimagozott meggyel borítottam a piskótát; a díszítésre félretettem a szebb szemeket. Rumba is áztathattam volna előtte, de én most ezt nem tettem.
Krém:
ü  500 ml tej
ü  40 g liszt
ü  30 g kukoricakeményítő
ü  2 tojás
ü  210 g kristálycukor
ü  100 g étcsokoládé
Krémeskrémet készítettem, csak vanília helyett étcsokoládéval ízesítettem. A tojássárgájákat a liszttel, keményítővel és 150 ml tejjel simára kevertem. A maradék tejet a cukorral felforraltam. Hőkiegyenlítés után az egészet visszatettem a gázra, és állandó kevergetés mellett felfőztem. A keményítő rendkívül csalós, nagyon hirtelen kezd el húzni a krém, s akkor gyorsan le kell venni, mert különben épp az ellenkező hatást érjük el, vagyis lágyulni fog a krém. Ekkor tettem bele az étcsokoládét, a tojások fehérjét pedig kemény habbá vertem. A habba csorgattam a "barna krémet," s kézi habverővel lazán összeforgattam. Kicsit hűtöttem, majd a meggyek tetejére simítottam.
Csokoládémáz:
ü  70 g étcsokoládé (elég lett volna 40 g is)
ü  4 evőkanál olaj
                Mikrohullámú sütőben —10 másodpercenként ellenőrizve, állandó kevergetés mellett— megolvasztottam az olajos csokit, majd a torta tetejére öntöttem. A szebb meggyszemekkel díszítettem.
Kevesebb csokival vékonyabb réteget értem volna el, és akkor nem mászott volna szét a torta miközben felvágtam (forró kés ide vagy oda J. Ha kicsit lágynak érezzük a krémet és kevésnek, akkor 150 g kihabosított vajjal lehet „keményíteni”, az a hűtés után szilárdítja a krémet rendesen (ld. későbbi hasonló tortánál).
2010.07.10.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése