Visszafelé haladok időben az 5
tortával. Tehát utoljára készült a következő. Ez azért van, mert egy krém
mindig kimaradt és az ihlette a következő tortát J
S ez tartott 3 tortán keresztül. J
Hamis lúdlábtorta
(18 cm-es
tortaformához)
Kéttojásos, hagyományos kakaós
piskótát készítettem.
Hozzávalók:
ü 2
tojás
ü 30
g liszt
ü 10
g holland kakaópor
ü 40
g porcukor
Elnézést
attól, akinek ez már kisujjból megy, de én azért leírom. A cukor harmadával
kemény habbá vertem a fehérjéket. A sárgájákat a maradék cukorral fehéredésig
kevertem. Beleforgattam óvatosan a habot, és több részletben beleszitáltam a
kakaóporos lisztet. A forma alját —és csak az alját!— sütőpapírral borítottam,
óvatosan beleügyeskedtem a masszát, és a forma oldalára felhúztam. 180 fokos
előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütöttem. Az első 20 percben
sosem nyitom ki a sütő ajtaját. Kitettem a teraszra hűlni.
250 g
kimagozott meggyel borítottam a piskótát; a díszítésre félretettem a szebb
szemeket. Rumba is áztathattam volna előtte, de én most ezt nem tettem.
Krém:
ü 500
ml tej
ü 40
g liszt
ü 30
g kukoricakeményítő
ü 2
tojás
ü 210
g kristálycukor
ü 100
g étcsokoládé
Krémeskrémet
készítettem, csak vanília helyett étcsokoládéval ízesítettem. A tojássárgájákat
a liszttel, keményítővel és 150 ml tejjel simára kevertem. A maradék tejet a
cukorral felforraltam. Hőkiegyenlítés után az egészet visszatettem a gázra, és
állandó kevergetés mellett felfőztem. A keményítő rendkívül csalós, nagyon
hirtelen kezd el húzni a krém, s akkor gyorsan le kell venni, mert különben épp
az ellenkező hatást érjük el, vagyis lágyulni fog a krém. Ekkor tettem bele az
étcsokoládét, a tojások fehérjét pedig kemény habbá vertem. A habba csorgattam
a "barna krémet," s kézi habverővel lazán összeforgattam. Kicsit
hűtöttem, majd a meggyek tetejére simítottam.
Csokoládémáz:
ü
70 g étcsokoládé (elég lett volna 40 g is)
ü
4 evőkanál olaj
Mikrohullámú
sütőben —10 másodpercenként ellenőrizve, állandó kevergetés mellett—
megolvasztottam az olajos csokit, majd a torta tetejére öntöttem. A szebb
meggyszemekkel díszítettem.
Kevesebb csokival vékonyabb réteget értem volna el, és
akkor nem mászott volna szét a torta miközben felvágtam (forró kés ide vagy oda
J. Ha kicsit lágynak érezzük a krémet és kevésnek,
akkor 150 g kihabosított vajjal lehet „keményíteni”, az a hűtés után
szilárdítja a krémet rendesen (ld. későbbi hasonló tortánál).2010.07.10.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése