2015. október 1., csütörtök

Tarte Tatin (fordított almatorta)

- Mert mi az ami jobb, mint egy Kalazanci körre sütött finomság?
- Két finomság. :-)

Tarte Tatin (fordított almatorta)

A szilva mellett megindult az almaszezon is, s ezt az egyszerű receptet már régóta el szerettem volna elkészíteni. Mindössze 5 összetevő kell hozzá, mert kész leveles tésztával dolgoztam. Ráadásul az egészet egyetlen edényben el lehet készíteni, nem kell gyúrni sem keverni semmit sem. A sütemény eredetéről bővebben itt olvashattok https://en.wikipedia.org/wiki/Tarte_Tatin vagy magyarul itt http://divany.hu/alapkonyha/2014/11/11/tarte_tatin_forditott_karamellizalt_almatorta/ Mint látjátok ez az étel is, mint annyi más egy konyhai "baleset" eredményeként jött létre. :-) Egy videót is mellékelek, bár én kicsit más arányokkal dolgoztam. https://www.youtube.com/watch?v=dCbxCFMq184

Hozzávalók: (21 cm-es hőálló üveg tortaformához)

250 g leveles tészta
150 g kristálycukor
50 g vaj
1 tk fahéj
3 db nagy mutsu alma

https://en.wikipedia.org/wiki/Mutsu_(apple)
http://www.szatmarialma.hu/hu/mutsu-crispin

Az almákat meghámoztam, vékony szeletekre vágtam. Az edényben a cukrot, fahéjat és a vajat halvány karamellé főztem. Kis lángon csináljátok, mert könnyen megég. Az almákat legyező alakban a karamellre fektettem. A tésztát kinyújtottam majd az almákra fektettem. Villával megszurkáltam. 200 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütöttem. 15 perc pihentetés után tányérra borítottam. Elvileg vaníliafagyival szokás kínálni, de anélkül is nagyon finom. Készíthetitek körtével is, vagy télvíz idején ananászkonzervből is. Ha nem darabolt ananászt kaptok, hanem ananászkarikákat, akkor különösen látványos lesz a torta. Holnap a tarokkszeánszra vilmoskörtéből készítem el.

2015.09.08.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése