2015. október 10., szombat

Diós csokoládétorta (nagy)

5 torta "csatája" 4.rész
Két tortát egy csapásra
Minden ezzel a két tortával kezdődött, pontosabban a felkéréssel. Czegi kért meg rá, hogy mutassam meg neki a „tudományom”. De „vajon vezethet-e vak világtalant?" (Lk 6,39) Féltem, hogy idegen konyhában, idegen eszközökkel nem működik majd rendesen a "kémia", de a végeredményt elnézve ez a félelmem alaptalannak bizonyult. A címből látható, hogy most akkor két tortáról lesz szó - s bár mivel mindkettő születésnapra készült (Isten éltesse mindkét ünnepeltet!) – már mindkettő „prototípusát” korábban már legyártottam egyedül. Ha eddig időrendben visszafelé haladtam, most sem teszek másképp, amennyire lehet. Persze igazából ez a két torta párhuzamosan készült.
Diós csokoládétorta — nagy (26 cm-es tortaformához)
Piskóta:
ü  6 tojás
ü  350 g porcukor
ü  10 evőkanál víz
ü  150 g darált dió
ü  300 g liszt
ü  1 csomag sütőpor
A piskótához a tojásokat kettéválasztottam. A fehérjéket a porcukor egyharmadával kemény habbá vertem. (Pontosabban Czegi, illetve a rendház hipi-szupi robotgépe.) A sárgákat a maradék cukorral fehéredésig kevertem, több részletben hozzáadtam a vizet, mindegyik után alaposan kikevertem a masszát. Hozzászitáltam a lisztet és a sütőport, majd a diót. Végül a fehérjék habjával lazítottam. A tortaforma aljába sütőpapírt tettem, a tésztát óvatosan beleöntöttem, majd a forma falára felhúztam (nem eléggé, mert így is domború lett a sütés után). 175 fokos sütőben 45 percig sütöttem. Melegen kivettem a formából, és 3 lapra vágtam szét. (Ment volna négyfelé is. J ) A lapokat kihűtöttem.
Krém:
ü  700 ml tej
ü  3 tojás
ü  65 g kukoricakeményítő
ü  35 g liszt
ü  220 g cukor
ü  250 g belga étcsokoládé
ü  250 g puha vaj
ü  2 evőkanál holland kakaópor

A tojássárgáját a keményítővel, a liszttel és 200 ml tejjel csomómentesre elkevertem. A fehérjét a cukor felével kemény habbá vertem. A maradék tejet a cukorral felforraltam. Egy merőkanállal a tojásos keverékhez öntöttem, majd az így hőkiegyenlített elegyet visszaöntöttem a forró tejbe, s visszatettem a gázra. (Folyamatosan kell kevergetni, mert könnyen leég. Célszerű előbb felverni a tojásfehérjét, s felhasználásig hűtőben tartani, de ne túl sokáig. A robotgép most is kihúzott a csávából.) A meleg sárgakrémet — amelybe a csokoládét beletördeltem és hagytam, hogy a hője megolvassza — a felvert habhoz öntöttem, majd kihűtöttem. A robotgépben a vajat alaposan kihabosítottam, majd hozzáadtam a kakaóport. Aki édesebbre szeretné a krémet, az ebben a fázisban tehet hozzá porcukrot is. Ezzel is jól eldolgoztam a krémet, majd a csokoládés krémet is belekevertem, s kézi habverővel összekevertem. Kicsit hűtöttem, hogy keményedjék, könnyebben lehessen kenni. A lapokat, a torta tetejét és az oldalát is megkentem a krémmel, majd betettem a hűtőbe dermedni. Jócskán maradt krém (még haza is került, tulajdonképpen ez indította útjára a tortalavinát J), így előkerült a habzsák is. A 8 féle csővégből igazából csak 3-4 alkalmas ilyen sűrűségű krém kinyomására, szóval ezen is múlt, hogy csak ezt az egyféle mintát ismerem. J Az oldalát mandulaforgáccsal "paníroztam". Sajna ez a torta nem viselte jól az esztergomi utat, de Zsolt ügyesen megmentette a napot. A képek még az itthoni állapotokat tükrözik. J
2015.07.10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése