5 torta "csatája" 4.rész
Két tortát egy csapásra
Minden ezzel a két tortával
kezdődött, pontosabban a felkéréssel. Czegi kért meg rá, hogy mutassam meg neki
a „tudományom”. De „vajon vezethet-e vak világtalant?" (Lk 6,39) Féltem,
hogy idegen konyhában, idegen eszközökkel nem működik majd rendesen a
"kémia", de a végeredményt elnézve ez a félelmem alaptalannak
bizonyult. A címből látható, hogy most akkor két tortáról lesz szó - s bár
mivel mindkettő születésnapra készült (Isten éltesse mindkét ünnepeltet!) – már
mindkettő „prototípusát” korábban már legyártottam egyedül. Ha eddig időrendben
visszafelé haladtam, most sem teszek másképp, amennyire lehet. Persze igazából
ez a két torta párhuzamosan készült.
Diós csokoládétorta — nagy (26 cm-es tortaformához)
Piskóta:
ü
6 tojás
ü
350 g porcukor
ü
10 evőkanál víz
ü
150 g darált dió
ü
300 g liszt
ü
1 csomag sütőpor
A piskótához a tojásokat
kettéválasztottam. A fehérjéket a porcukor egyharmadával kemény habbá vertem.
(Pontosabban Czegi, illetve a rendház hipi-szupi robotgépe.) A sárgákat a maradék
cukorral fehéredésig kevertem, több részletben hozzáadtam a vizet, mindegyik
után alaposan kikevertem a masszát. Hozzászitáltam a lisztet és a sütőport,
majd a diót. Végül a fehérjék habjával lazítottam. A tortaforma aljába
sütőpapírt tettem, a tésztát óvatosan beleöntöttem, majd a forma falára
felhúztam (nem eléggé, mert így is domború lett a sütés után). 175 fokos
sütőben 45 percig sütöttem. Melegen kivettem a formából, és 3 lapra vágtam
szét. (Ment volna négyfelé is. J
) A lapokat kihűtöttem.
Krém:
ü
700 ml tej
ü
3 tojás
ü
65 g kukoricakeményítő
ü
35 g liszt
ü
220 g cukor
ü
250 g belga étcsokoládé
ü
250 g puha vaj
ü
2 evőkanál holland kakaópor
A tojássárgáját a keményítővel, a
liszttel és 200 ml tejjel csomómentesre elkevertem. A fehérjét a cukor felével
kemény habbá vertem. A maradék tejet a cukorral felforraltam. Egy merőkanállal
a tojásos keverékhez öntöttem, majd az így hőkiegyenlített elegyet
visszaöntöttem a forró tejbe, s visszatettem a gázra. (Folyamatosan kell
kevergetni, mert könnyen leég. Célszerű előbb felverni a tojásfehérjét, s
felhasználásig hűtőben tartani, de ne túl sokáig. A robotgép most is kihúzott a
csávából.) A meleg sárgakrémet — amelybe a csokoládét beletördeltem és hagytam,
hogy a hője megolvassza — a felvert habhoz öntöttem, majd kihűtöttem. A
robotgépben a vajat alaposan kihabosítottam, majd hozzáadtam a kakaóport. Aki
édesebbre szeretné a krémet, az ebben a fázisban tehet hozzá porcukrot is.
Ezzel is jól eldolgoztam a krémet, majd a csokoládés krémet is belekevertem, s
kézi habverővel összekevertem. Kicsit hűtöttem, hogy keményedjék, könnyebben
lehessen kenni. A lapokat, a torta tetejét és az oldalát is megkentem a
krémmel, majd betettem a hűtőbe dermedni. Jócskán maradt krém (még haza is
került, tulajdonképpen ez indította útjára a tortalavinát J), így előkerült a
habzsák is. A 8 féle csővégből igazából csak 3-4 alkalmas ilyen sűrűségű krém
kinyomására, szóval ezen is múlt, hogy csak ezt az egyféle mintát ismerem. J Az oldalát
mandulaforgáccsal "paníroztam". Sajna ez a torta nem viselte jól az
esztergomi utat, de Zsolt ügyesen megmentette a napot. A képek még az itthoni
állapotokat tükrözik. J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése