Már
harmadjára sütöttem ezt a pitét, amely Ildikó egyik nagy kedvence (konkrétan
benne van nála a top 10-ben). Mindig kicsit változtattam a recepten, mert nem
voltam egészen elégedett a végeredménnyel. A mostani verzió már közelít a jó
minősítéshez. J
Meggyes-mákos paleo pite
Hozzávalók: (20 cm x 30
cm-es tepsihez)
ü
3 tojás
ü
300 g darált mák
ü
4 evőkanál méz
ü
350 g meggybefőtt
ü
100 ml meggylé
ü
1 csomag sütőpor
ü
2 evőkanál porcukor
ü
1 citrom
ü
2 teáskanál fahéj
ü
kis só
A tojásokat
szétválasztottam, a sárgákat elektromos habverővel kihabosítottam, hozzáadtam a
mézet, a citrom reszelt héját és levét, a fahéjat és a sütőport, és jól
kikavartam őket, majd hozzákevertem a mákot és a meggy levét. A tojásfehérjéket
kis sóval alacsony fokozaton elkezdtem verni, majd a porcukrot hozzáadva kemény
habbá vertem. A mákos keverékhez óvatosan hozzáforgattam a habot úgy, hogy ne
vesszen kárba az sok levegő, amelyet az elektromos energia segítségével
sikerült a fehérjékbe beleverni. J
A keveréket sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, és 180 fokra előmelegített
sütőben 20 percig, majd a hőmérsékletet 160 fokra mérsékelve további 40 percig
sütöttem.
Korábban –az eredeti recept szerint, amelyért innen
is köszönet Rékának- a befőtt összes levét felhasználtam a készítésekor, s bár
finom lett úgy is, az volt az érzésem, hogy teljesen felesleges volt a
fehérjéket habbá verni, mert a sütés végeztével összeesett a sütemény. A
végeredmény most más lett, így azonban a sütemény egy kicsit veszített a szottyosságából,
ami a más- illetve harmadnapi élvezeti értékét csökkentheti. Illetve
csökkenthetné. Ezt elkerülendő igyekszünk ma megenni belőle minél többet. J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése