2015. október 28., szerda

Meggyes-mákos paleo pite

Már harmadjára sütöttem ezt a pitét, amely Ildikó egyik nagy kedvence (konkrétan benne van nála a top 10-ben). Mindig kicsit változtattam a recepten, mert nem voltam egészen elégedett a végeredménnyel. A mostani verzió már közelít a jó minősítéshez. J
Meggyes-mákos paleo pite
Hozzávalók: (20 cm x 30 cm-es tepsihez)
ü  3 tojás
ü  300 g darált mák
ü  4 evőkanál méz
ü  350 g meggybefőtt
ü  100 ml meggylé
ü  1 csomag sütőpor
ü  2 evőkanál porcukor
ü  1 citrom
ü  2 teáskanál fahéj
ü  kis só

A tojásokat szétválasztottam, a sárgákat elektromos habverővel kihabosítottam, hozzáadtam a mézet, a citrom reszelt héját és levét, a fahéjat és a sütőport, és jól kikavartam őket, majd hozzákevertem a mákot és a meggy levét. A tojásfehérjéket kis sóval alacsony fokozaton elkezdtem verni, majd a porcukrot hozzáadva kemény habbá vertem. A mákos keverékhez óvatosan hozzáforgattam a habot úgy, hogy ne vesszen kárba az sok levegő, amelyet az elektromos energia segítségével sikerült a fehérjékbe beleverni. J A keveréket sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig, majd a hőmérsékletet 160 fokra mérsékelve további 40 percig sütöttem.

Korábban –az eredeti recept szerint, amelyért innen is köszönet Rékának- a befőtt összes levét felhasználtam a készítésekor, s bár finom lett úgy is, az volt az érzésem, hogy teljesen felesleges volt a fehérjéket habbá verni, mert a sütés végeztével összeesett a sütemény. A végeredmény most más lett, így azonban a sütemény egy kicsit veszített a szottyosságából, ami a más- illetve harmadnapi élvezeti értékét csökkentheti. Illetve csökkenthetné. Ezt elkerülendő igyekszünk ma megenni belőle minél többet. J



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése