2015. október 28., szerda

Céklakrémleves

Sokféle krémlevest kipróbáltunk már és – mivel a sütőtök mellett épp céklaszezon is van –, így kipróbáltuk ezt is, bár Ildikó előre szólt, hogy neki azért gyerekkori rossz emlékei miatt vannak fenntartásai a céklával kapcsolatban. Mindenesetre (a kétes kilátások miatt) sütivel rábiztosítottam az ebédre (legfeljebb csak pitét eszünk).

Céklakrémleves

Hozzávalók: (4 személyre)

ü  800 g megtisztított cékla
ü  2 teáskanálnyi reszelt gyömbér
ü  1 nagy fej vöröshagyma
ü  50 g vaj
ü  kis olaj
ü  só, bors, kakukkfű ízlés szerint (lehet zsályával is próbálkozni)
ü  2 evőkanál almaecet
ü  tejföl és petrezselyemzöld - a tálaláshoz

Az apróra vágott hagymát olajon megfonnyasztottam, hozzáadtam a gyömbért, majd a kockákra vágott céklát. Felöntöttem 1,5 liter forró vízzel (aki akar, használhat zöldségalaplevet is), és puhára pároltam a céklát. Botmixerrel pürésítettem, majd beledobtam a hideg vajat. A sűrűséget ekkor lehet beállítani forró vízzel. Nekem kellett hozzáönteni, mert másnap ebédre készült, és tudtam, hogy a hűtőben sokat veszít majd a víztartalmából. Kóstolás után még egy kis sót adtam hozzá. Másnap megmelegítettem, egy kis tejföllel és petrezselyemzölddel díszítve tálaltam.

Ildikó véleménye: „Nem a kedvenc levesem, de abszolút ehető. Finomabb, mint a tökfőzelék, mert azt csak egy tonna tejföllel tudom megenni.” Mindenesetre bekanalazott belőle egy adaggal, amit sikernek könyveltem el. J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése