Sokféle
krémlevest kipróbáltunk már és – mivel a sütőtök mellett épp céklaszezon is
van –, így kipróbáltuk ezt is, bár Ildikó előre szólt, hogy neki azért gyerekkori
rossz emlékei
miatt vannak fenntartásai
a céklával
kapcsolatban. Mindenesetre (a kétes kilátások miatt) sütivel rábiztosítottam az
ebédre (legfeljebb csak pitét eszünk).
Céklakrémleves
Hozzávalók: (4
személyre)
ü 800
g megtisztított cékla
ü 2
teáskanálnyi reszelt gyömbér
ü 1
nagy fej vöröshagyma
ü 50
g vaj
ü kis
olaj
ü só,
bors, kakukkfű
ízlés
szerint (lehet zsályával is próbálkozni)
ü 2
evőkanál almaecet
ü tejföl
és petrezselyemzöld - a tálaláshoz
Az apróra
vágott hagymát olajon megfonnyasztottam, hozzáadtam a gyömbért, majd a kockákra
vágott céklát. Felöntöttem 1,5 liter forró vízzel (aki akar, használhat
zöldségalaplevet is), és puhára pároltam a céklát. Botmixerrel pürésítettem,
majd beledobtam a hideg vajat. A sűrűséget ekkor lehet beállítani forró vízzel. Nekem
kellett hozzáönteni,
mert másnap
ebédre
készült, és tudtam, hogy a hűtőben sokat veszít majd a víztartalmából. Kóstolás után még egy kis sót adtam hozzá. Másnap megmelegítettem,
egy kis tejföllel és petrezselyemzölddel díszítve tálaltam.
Ildikó
véleménye: „Nem a kedvenc levesem, de abszolút ehető. Finomabb, mint a
tökfőzelék, mert azt csak egy tonna tejföllel tudom megenni.” Mindenesetre
bekanalazott belőle egy adaggal, amit sikernek könyveltem el. J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése